Geotechnical Engineering Questions and answers – Hydrometer Method

«
»

This set of Geotechnical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Hydrometer Method”.

1. In hydrometer method, the sampling depth h is kept at a constant of __________
a) 14 cm
b) 9 cm
c) 8 cm
d) 10 cm
View Answer

Answer: d
Explanation: The sampling depth (h) in hydrometer method is taken as 10 cm.

2. In calibration of hydrometer reading, the reduced reading are designated as __________
a) RS
b) RH
c) RR
d) RL
View Answer

Answer: b
Explanation: The reducing reading is designated as RH, which is used for calibration of hydrometer.

3. The dispersing agent correction in hydrometer reading is always__________
a) Positive
b) Both negative and positive
c) Negative
d) Equal
View Answer

Answer: c
Explanation: The addition of dispersing agent in water increases its water level, therefore the dispersing correction is always negative.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. The hydrometer method differs from pipette method on the basis of which of the following?
a) Principle of test
b) Taking the observation
c) Method of procedure
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: In sedimentation analysis the hydrometer method differs from the pipette method in the method of taking the observation.

5. The corrections which are applied to the hydrometer reading, in hydrometer method is _______
a) Meniscus correctionc and Dispersing agent correction
b) Magnitude correction
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Both meniscus and dispersing agent correction are applied to a hydrometer reading.

6. The meniscus correction in hydrometer reading is ___________
a) Always positive
b) Always negative
c) Negative sometime
d) Positive sometime
View Answer

Answer: a
Explanation: The actual reading to be taken at water level will be more; hence the meniscus correction will be always positive.

7. Which of the following is the correct hydrometer reading equation?
a) R = Rh’ + Cm ± CL – Cd
b) R = Rh’ + cm + CL – Cd
c) R = Cm ± Rm – Cd + CL
d) R = Rh + Cm ± Cd + CL
View Answer

Answer: a
Explanation: According to the derived equation of hydrometer the equation is
R = Rh’ + Cm ± CL – Cd.
advertisement

8. The corrected hydrometer reading for meniscus is _________
a) R=Rh’ + Cm
b) R=Rh’ + C
c) R=Rh’+ Cm ± CL – Cd
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The three corrections Cm, CL, Cd can be combined into one corrections Cm and the equation can be written as R = Rh’ + Cm.

9. The visibility of the soil suspension in hydrometer method is __________
a) Transparent
b) Translucent
c) Opaque
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Since the density of the soil suspension is high, the visibility will be opaque.
advertisement

10. The volume of suspension taken in the hydrometer test is __________
a) 500
b) 120
c) 100
d) 1000
View Answer

Answer: d
Explanation: The quantity of dry soil and dispersing agent is taken as double of pipette which is 500 ml.

11. Initially, the volume of hydrometer is taken in terms of ___________
a) Grams
b) Millimeters
c) Liters
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: since the soil is weighed in terms of mass, the volume is taken in terms of grams.

12. The hydrometer are generally calibrated at ____________
a) 35°c
b) 27°c
c) -35°c
d) -27°c
View Answer

Answer: b
Explanation: The hydrometer are generally calibrated at 27°c if the temperature is more than 27°c, temperature correction will be taken negative. If less than 27°c then the temperature correction will be positive.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Geotechnical Engineering.

To practice all areas of Geotechnical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.