Soil Mechanics Questions and Answers – Laboratory Consolidation Test

This set of Soil Mechanics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Laboratory Consolidation Test ”.

1. The laboratory consolidation test is conducted with an apparatus called ___________
a) consolidometer
b) impact testing machine
c) compression testing machine
d) flexural testing machine
View Answer

Answer: a
Explanation: Consolidometer is a device that is used to know the degree of consolidation of the soil the soil sample. The impact testing machine is used to know the impact value of the aggregates.

2. Porous stones are kept at the top and bottom of specimen in consolidation test.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In order to facilitate the drainage of pore water that is between the soil particles, porous stones are kept at the top and the bottom of the soil specimen in consolidation test.

3. In fixed ring cell of consolidation, __________ is permitted to move in _________ direction.
a) only top porous stone, downward
b) only bottom porous stone, downward
c) only bottom porous stone, upward
d) only top porous stone, upward
View Answer

Answer: a
Explanation: In fixed ring cell of consolidation, the bottom porous stone is kept fixed and load is applied at the top of the porous stone from the pressure pad. Due to the load compression, the specimen is moved in downward direction.
advertisement
advertisement

4. By the use of consolidometer, _________ gives direct measurement of permeability.
a) only fixed ring type
b) only floating ring type
c) both fixed and floating ring type
d) both fixed and floating ring type don’t give direct measurement
View Answer

Answer: a
Explanation: By the use of consolidometer, only fixed ring type gives direct measurement of permeability and not the floating ring type consolidometer. This is because only the top porous stone is allowed to compress the specimen.

5. The loading machine of consolidometer is generally capable of applying vertical pressure up to ________ kPa in general.
a) 10 or 20
b) 40 or 50
c) 80 or 90
d) 800 or 1000
View Answer

Answer: d
Explanation: The loading machine of consolidometer is generally capable of applying vertical pressures up to 800 or 1000kPa in general. This is application of heavy load on the soil specimen.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube

6. During the test, the specimen is allowed to consolidate under _________
a) only one increment of vertical pressure
b) only two increments of vertical pressure
c) a number of increments of vertical pressure
d) no increment of vertical pressure
View Answer

Answer: c
Explanation: During the test, the specimen is allowed to consolidate under a number of increments of vertical pressures of 10, 20, 50, 100, 200, 400, 800 and 1000 kPa and each pressure is maintained constant until the compression virtually ceases.

7. During the laboratory test of consolidation, each pressure increment is maintained constant until the compression virtually ceases and it generally takes ________
a) 2 minutes
b) 30 minutes
c) 1 hour
d) 24 hours
View Answer

Answer: d
Explanation: The consolidation of the soil takes a lot of time, so in order to test it, the specimen is allowed to consolidate under a number of increments of vertical pressures of 10, 20, 50, 100, 200, 400, 800 and 1000 kPa and each pressure is maintained constant until the compression virtually ceases. This generally takes 24 hours or even more to complete.
advertisement

8. The vertical compression of the specimen is measured by means of _________
a) base plate
b) load frame
c) dial gauge
d) pressure ball
View Answer

Answer: c
Explanation: The vertical compression of the specimen is measured by means of a dial gauge. The dial gauge gives the readings of the deflection in the height of the soil specimen due to the applied loads.

9. In consolidation test, the soil is __________
a) restrained laterally
b) restrained vertically
c) not restrained laterally
d) not restrained laterally as well as vertically
View Answer

Answer: a
Explanation: In consolidation test, since the load on the soil specimen is applied in the vertical direction, the deflection due to the load is also in the vertical direction. Hence, in the consolidation test, the soil is restrained laterally.
advertisement

10. The consolidation test is also known as ____________
a) impact test
b) flexure test
c) Standard Oedometer test
d) standard proctor test
View Answer

Answer: a
Explanation: The consolidation test is also referred to as Standard Oedometer test or one-dimensional compression test, is a classical laboratory test that allows characterizing the soil stress-strain behaviour during one-dimensional compression or swelling.

11. The reference of consolidation test is in ____________
a) IS 800: 2007
b) IS 456: 2000
c) IS 2762
d) IS 2720 (Part 15): 1986
View Answer

Answer: d
Explanation: The standard reference of the consolidation test is in IS 2720 (Part 15): 1986. IS 800: 2007 is for design of steel structures and IS 456: 2000 is about plain and reinforced concrete.

12. The consolidation test data are not used to find _________
a) specific gravity of soil particles
b) voids ratio and coefficient of volume change
c) coefficient of consolidation
d) coefficient of permeability
View Answer

Answer: a
Explanation: The consolidation test data are used to find:

  • voids ratio and coefficient of volume change
  • coefficient of consolidation
  • coefficient of permeability.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Soil Mechanics.

To practice all areas of Soil Mechanics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement

Leave a Comment

Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.