Geotechnical Engineering Questions and Answers – Tri-axial Compression Test

This set of Geotechnical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Tri axial Compression Test”.

1. The Tri axial compression test was introduced by __________
a) A. casagrande and Karl Terzaghi
b) Mohr
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The tri axial compression test was first introduced in U.S.A by A. casagrande and Karl Terzaghi in 1936-37.

2. Which of the following strength test is commonly used in the laboratory?
a) Direct shear test
b) Confined compression test
c) Tri axial shear test
d) Unconfined shear test
View Answer

Answer: c
Explanation: As a shear test can be performed under all three drainage condition, tri axial test is most commonly used in research laboratory.

3. Which of the following outlet is provided at the base of the tri axial test apparatus?
a) Cell fluid inlet
b) Pore water outlet
c) Drainage outlet
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Three outlet connections are generally provided through the base of the test apparatus: cell fluid test, pore water outlet from the bottom of the specimen and the drainage outlet from the bottom of the specimen.
advertisement
advertisement

4. Pore pressure developed in the tri axial test can be measured by ____________
a) Bishop’s apparatus
b) Pore pressure apparatus
c) Terzaghi’s apparatus
d) Mohr’s apparatus
View Answer

Answer: a
Explanation: Pore pressure developed in the specimen during the test can be measured with the help of a separate pore pressure measuring equipment such as Bishop’s pore pressure apparatus developed by Bishop in 1950, 1961.

5. Bishop’s apparatus does not contain which one of the following equipment?
a) Porous disc
b) Top cap
c) Rollers
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Bishop’s apparatus mainly consists of the null indicator, the control cylinder, pressure gauge, mercury manometer and burette.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube

6. The vertical stress on the solid cylindrical test apparatus is applied by ____________
a) Major principal stress
b) Minor principal stress
c) Intermediate principal stress
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: In tri axial test, the major principle stress σ1 is applied in the vertical direction, and the other two principal stresses σ and σ are applied in the horizontal direction by the fluid pressure round the specimen.

7. The deviator stress developed in the proving ring, through the applied pressure is equal to are____________
a) σ1 + σ3
b) σ1 – σ3
c) σ2 – σ3
d) σ2 + σ1
View Answer

Answer: b
Explanation: The vertical stress applied by the loading frame, through the proving ring is equal to (σ1 – σ3); this stress difference is called the deviator stress.
advertisement

8. When the sol is in the state of stress, it is said to be in _____________
a) Constant state
b) Plastic equilibrium
c) Stress conditioned state
d) Equilibrium condition
View Answer

Answer: b
Explanation: When the soil is in the state of stress defined by the equation σ1’= σ3’tan2 α’ + 2c’ tan α’ as principal stress relationship, it is said to be in plastic equilibrium.

9. The deviator stress σd is given by __________
a) σd = σ1 + σ
b) σd = σ3 – σ1
c) σd=additional axial load/A2
d) σd = σ1 – σ3
View Answer

Answer: c
Explanation: The deviator stress σd, is given as the ratio of additional axial load to the area A2 at failure or during at any stage of the test.
advertisement

10. Which of the following is an advantage of using tri axial test?
a) Accurate result is not possible
b) The plane of shear failure is predetermined
c) Stress conditions are complex
d) Precise measurement
View Answer

Answer: d
Explanation: In tri axial test, precise measurements of the pore pressure and volume change during the test are possible.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Geotechnical Engineering.

To practice all areas of Geotechnical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.