Geotechnical Engineering Questions and Answers – Method of Site Exploration

«
»

This set of Geotechnical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Method of Site Exploration”.

1. Hand auger can be used for depths up to ________
a) 7 m
b) 6 m
c) 2 m
d) 10 m
View Answer

Answer: b
Explanation: Mechanical augers are used for greater depth and Hand augers are used for depth up to 6 m.
advertisement

2. Auger boring is used in __________ type of soil.
a) Cohesion less soil
b) Cohesive soil
c) Coarse-grained soil
d) Pervious soil
View Answer

Answer: b
Explanation: Augers are used in cohesive and other soft soils above the water table.

3. The type of boring, used for making deep excavations is _________
a) Cylindrical augers
b) Percussion boring
c) Rotary boring
d) Wash boring
View Answer

Answer: a
Explanation: Cylindrical augers and shell with cutting edge on teeth at the lower end can be used for making deep boring.
advertisement
advertisement

4. Which of the following method is adopted for fast boring?
a) Cylindrical augers
b) Percussion boring
c) Rotary boring
d) Wash boring
View Answer

Answer: d
Explanation: Wash boring is a fast and simple method for advancing holes for all types of soils.

5. Rotary boring can also be called as ___________
a) Percussion boring
b) Wash boring
c) Core boring
d) Pit boring
View Answer

Answer: c
Explanation: Rotary borings are used for rotary drilling and simultaneously obtaining the rock cores or samples. The method is then also known as core boring or core drilling.
advertisement

6. Auger boring is most suitable for __________ type of work.
a) Air field pavement
b) Highway exploration
c) Dam construction
d) Buildings
View Answer

Answer: b
Explanation: Auger boring is fairly satisfactory for highway explorations at shallow depths and for exploring borrow pits.

7. Wash boring cannot be used for _________ type of soil strata.
a) Cohesive soil
b) Cohesion less soil
c) Boulder
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Wash boring cannot be used for strata containing boulders and rocks, as they cannot be penetrated by this method.
advertisement

8. Mud rotary drilling belongs to _________ type of boring method.
a) Percussion boring
b) Rotary boring
c) Wash boring
d) Auger boring
View Answer

Answer: b
Explanation: A drilling mud is forced downed in rotary boring, hence the method is also known as mud rotary drilling.

9. The Instruments used in hand augers are _________
a) Post hole auger
b) Sand pump
c) Wash boring apparatus
d) Stationary piston
View Answer

Answer: a
Explanation: Helical auger and Post hole auger are the common types of Hand auger in use.
advertisement

10. The type of boring method that can be used for both rock and soils are ________
a) Shell boring
b) Wash boring
c) Auger boring
d) Rotary boring
View Answer

Answer: d
Explanation: Rotary boring or rotary drilling is a very fast method of advancing hole in both rocks and soil by drill rod.

11. The commonly used geophysical method for site exploration is ________
a) Gravitational method
b) Electrical resistivity
c) Magnetic method
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The electrical resistivity and seismic refraction methods are the most commonly used for civil engineering purposes.

12. Electrical resistivity method is based on measurement of _____________
a) Specific resistance
b) Voltage
c) Potential drop
d) Current
View Answer

Answer: a
Explanation: The electrical resistivity method is based on the measurement and recording of changes in the mean resistivity or apparent specific resistance of the various soils.

13. The method used for studying of horizontal changes in the sub-soil is _______
a) Resistive soundings
b) Resistive mapping
c) Mean resistivity
d) Critical distance
View Answer

Answer: b
Explanation: For knowing the horizontal changes in the sub-soil, the electrodes kept at a constant spacing are moved as a group along the line of test. This method is known as resistive mapping.

14. The commonly used penetration test are _______
a) IS penetration test
b) Cone penetration test
c) Dutch standard test
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Standard penetration test and the cone penetration test is the two commonly used penetration test.

15. In the seismic refraction method, the waves sent along the ground surface is picked by _________
a) Geo satellite instrument
b) Geophone
c) Wave detector
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The radiating shock waves created in to the soil at the ground level are picked up by the vibration detector known as a geophone.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Geotechnical Engineering.

To practice all areas of Geotechnical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter