Soil Mechanics Questions and Answers – Consolidation Process – 3

This set of Soil Mechanics online quiz focuses on “Consolidation Process – 3”.

1. For an ordinary clay of medium to low sensitivity, the value of Cc corresponding to the field consolidation line is roughly equal to __________ the compression index of remolded sample.
a) 1.3
b) 2.3
c) 3.3
d) 4.3
View Answer

Answer: a
Explanation: For an ordinary clay of medium to low sensitivity, the value of Cc corresponding to the field consolidation line is roughly equal to 1.3 times the compression index of remolded sample.

2. The Cc for ordinary clay of medium to low sensitivity, the value of Cc corresponding to the field consolidation line is given by ______
a) Cc=0.009(wL-10%)
b) Cc=0.007(wL-10%)
c) Cc=0.007(wL-20%)
d) Cc=0.007(wL-30%)
View Answer

Answer: a
Explanation: Skempton conducted consolidation tests on a number of clays from different parts of the world and gave the following expression for the compression index for remoulded sample,
Cc=0.007(wL-10%)
For an ordinary clay of medium to low sensitivity, the value of Cc corresponding to the field consolidation line is roughly equal to 1.3 times the compression index of remolded sample.
∴Cc=0.009(wL-10%) for ordinary soil sample.

3. The equation for pre-compressed soil given by Hough (1957) is ______
a) Cc=0.009(wL-10%)
b) Cc=0.007(wL-10%)
c) Cc=0.3(e0-0.27)
d) Cc=0.007(wL-30%)
View Answer

Answer: c
Explanation: The equation for pre-compressed soil given by Hough (1957) is,
Cc=0.3(e0-0.27) where e0= in-situ voids ratio.
advertisement
advertisement

4. The coefficient of compressibility av is given by _____________
a) \(a_v=-\frac{e_0}{∆σ’}\)
b) \(a_v=-\frac{∆σ’}{∆e}\)
c) av=-∆e
d) \(a_v=-\frac{∆e}{∆σ^{‘}}\)
View Answer

Answer: d
Explanation: The coefficient of compressibility av is defined as the decrease in voids ratio per unit increase of pressure.
∴ \(a_v=-\frac{∆e}{∆σ^{‘}}.\).

5. For a given difference in pressure, the value of av _______ as pressure increases.
a) increases
b) decreases
c) is same
d) becomes unity
View Answer

Answer: b
Explanation: The coefficient of compressibility av is defined as the decrease in voids ratio per unit increase of pressure. Therefore, for a given difference in pressure, the value of av decreases as pressure increases.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!

6. The coefficient of volume change mv is also known as ______________
a) coefficient of compressibility
b) coefficient of volume compressibility
c) compression index
d) expansion index
View Answer

Answer: b
Explanation: The coefficient of volume change mv is also known as coefficient of volume compressibility. The compression index is denoted by Cc and the expansion index is denoted by Cs.

7. The coefficient of volume change mv is given by ______
a) \(m_v= \frac{1}{∆σ’} \)
b) \(m_v= \frac{-∆e}{1+e_o} \)
c) \(m_v= \frac{-∆e}{1+e_o} \frac{1}{∆σ}\)
d) \(m_v= \frac{-∆e}{1+e_o} \frac{1}{∆σ’} \)
View Answer

Answer: d
Explanation: The coefficient of volume change mv is defined as the change in volume of a soil per unit of initial volume due to a given increase in unit pressure.
∴ \(m_v= \frac{-∆e}{1+e_o} \frac{1}{∆σ’}. \)
advertisement

8. The relation between mv and av is __________
a) \(m_v=\frac{a_v}{e_0} \)
b) \(m_v=\frac{a_v}{1+∆σ’} \)
c) \(m_v=\frac{a_v}{1+e_0} \)
d) \(m_v=\frac{1}{e_0}\frac{a_v}{1+e_0} \)
View Answer

Answer: c
Explanation: The coefficient of volume change mv is given by,
\(m_v= \frac{-∆e}{1+e_o} \frac{1}{∆σ’}\) now substituting \(a_v=\frac{-∆e}{∆σ’},\)
we get \(m_v=\frac{a_v}{1+e_0}. \)

9. When the soil is laterally confined, the changes in volume is ______
a) proportional to change in thickness ∆H
b) inversely proportional to change in thickness ∆H
c) equal to change in thickness ∆H
d) does not depend upon the thickness
View Answer

Answer: a
Explanation: When the soil is laterally confined, there is decrease in the volume. Since the soil is laterally confined, there will be change of volume only due to the decrease in the thickness which implies to the changes in volume is proportional to change in thickness ∆H.
advertisement

10. The coefficient of volume change with respect to thickness is given by ______
a) \(m_v= H\frac{1}{∆σ’} \)
b) \(m_v= \frac{-∆H}{H_0} \)
c) \(m_v= \frac{-∆H}{H_0}\frac{1}{e}\)
d) \(m_v= \frac{-∆H}{H_0}\frac{1}{∆σ’} \)
View Answer

Answer: d
Explanation: When the soil is laterally confined, there is decrease in volume due to the decrease in the thickness of the sample.
∴ \(m_v= \frac{-∆e}{1+e_o} \frac{1}{∆σ’} =\frac{-∆H}{H_0}\frac{1}{∆σ’} \)
Hence \(m_v= \frac{-∆H}{H_0}\frac{1}{∆σ’} \).

11. The change in thickness due to pressure increment is given by ______
a) ∆H = -mv Ho ∆σ’
b) ∆H = -mv ∆σ’
c) ∆H = -mv Ho
d) ∆H = -Ho ∆σ’
View Answer

Answer: a
Explanation: The coefficient of volume change with respect to thickness is given by,
\(m_v= \frac{-∆H}{H_0} \frac{1}{∆σ’} \)
therefore, the The change in thickness due to pressure increment is given by,
∆H = -mv Ho ∆σ’.

12. The minus sign in the change expression for change in thickness ∆H = -mv Ho ∆σ’ denotes ______
a) thickness decreases with increase in pressure
b) thickness decreases with decrease in pressure
c) thickness increases with increase in pressure
d) thickness does not changewith increase in pressure
View Answer

Answer: a
Explanation: The minus sign in the change expression for change in thickness ∆H = -mvHo∆σ’ denotes that with the applied load, the thickness of the soil layer decreases. Thus, in the expression minus sign denotes that thickness decreases with increase in pressure.

13. The consolidation settlement can be computed by ______
a) using coefficient of volume change only
b) using voids ratio only
c) using both Using coefficient of volume change and voids ratio
d) using compression index only
View Answer

Answer: c
Explanation: The consolidation settlement can be computed by the following methods:

  • using coefficient of volume change
  • using voids ratio.

14. The consolidation settlement ρf for a soil stature of thickness H that has fully consolidated index, a pressure increment ∆σ’ with respect to mv is given by ____________
a) ρf=mv H
b) ρf=H∆σ’
c) ρf=mv H∆σ’
d) ρf=mv ∆σ’
View Answer

Answer: c
Explanation: Since the change in thickness is given by,
∆H= -mvHo∆σ’,
The consolidation settlement ρf for a soil stature of thickness H that has fully consolidated index, a pressure increment ∆σ’ with respect to mv is given by,
ρf=mv H∆σ’.

15. In practical case under a finite surface loading the intensity σ’ ______ with depth of layer.
a) decreases
b) increases
c) remains constant
d) has negligible effect
View Answer

Answer: a
Explanation: In practical case under a finite surface loading the intensity σ’ decreases with depth of layer. In theoretical case, the pressure increment is transmitted uniformly over a thickness H of the soil layer.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Soil Mechanics.

To practice all areas of Soil Mechanics for online Quizzes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement

Leave a Comment

Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.