Geotechnical Engineering Questions and Answers – Compaction – Standard Proctor Test

This set of Geotechnical Engineering test focuses on “Compaction – Standard Proctor Test”.

1. The standard proctor test was developed by ___________
a) Darcy
b) Terzaghi
c) Proctor
d) Rendulic
View Answer

Answer: c
Explanation: The standard proctor test was developed by R.R.Proctor in 1933 for the construction of earth fill dams in the state of California.

2. The compaction process can be accomplished by ___________ process.
a) Rolling
b) Tampering
c) Vibration
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Compaction can be done by rolling, tamping or vibration by a steel-tyred or rubber-tyred roller.

3. The compaction energy used for standard proctor test is ___________
a) 595 kJ/m3
b) 300 kJ/m3
c) 6065 kJ/m3
d) 1000 kJ/m3
View Answer

Answer: a
Explanation: The compaction energy used in the proctor test is 6065 kg cm per 1000 ml of soil which is equal to 595kJ/m3.
advertisement
advertisement

4. Which of the following test are used in the laboratory, for compaction?
a) Vibration test
b) Standard proctor test and Jodhpur-mini compactor test
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned
View Answer

Answer:b
Explanation: Some of the compaction tests used in the laboratory is: standard and modified proctor test, Harvard Miniature compaction test, Abbot Compaction test and Jodhpur-mini compactor test.

5. A line showing the water content dry density relation for the compacted soil is ___________
a) Zero air voids lines
b) Air-voids line
c) Density line
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Air-voids line is a line which shows the water content dry density relation for the compacted soil containing a constant percentage of air voids.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!

6. Which of the following equipment is not used in standard compactor test?
a) Cylindrical metal mould
b) Rammer
c) Circular face plate
d) Collar
View Answer

Answer: c
Explanation: The compactor test equipment consists of cylindrical metal mould, detachable base plate, collar, rammer of 2.5kg.

7. The initial percentage of water content taken for coarse-grained soil in proctor test is __________
a) 4
b) 10
c) 25
d) 50
View Answer

Answer: a
Explanation: The initial water content may be taken as 4 % for coarse-grained soils and 10 % for fine-grained soils as the quantity of water to be added for the first test depends on the probable optimum water content for the soil.
advertisement

8. The water content corresponding to the maximum density in compaction curve is called ____________
a) Water content of compacted soil
b) Optimum water content
c) Air void water content
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The water content goes on increasing till the maximum density is reached. The water content corresponding to the maximum density is called optimum water content W0.

9. The modified compactor test is also known as __________
a) Standard compactor test
b) AASHO test
c) Dietert test
d) Compaction test
View Answer

Answer: b
Explanation: The modified compactor test was standardized by the American Associates of State highway officials and is known as the modified AASHO test.
advertisement

10. In standard compactor test, soil is compacted into _____________ layers.
a) 2
b) 4
c) 3
d) 5
View Answer

Answer: c
Explanation: The standard compactor test consists of compacting the soil at various water contents in the mould, in three equal layers, each layer being given 25 blows from the rammer.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Geotechnical Engineering.

To practice all areas of Geotechnical Engineering for tests, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.