Geotechnical Engineering Questions and Answers – Capillary Water

«
»

This set of Geotechnical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Capillary Water”.

1. Capillary water is located in part of ___________ soil mass.
a) Within the voids in soil
b) Above the ground water surface
c) Pores in the soil mass
d) Surface of soil particles
View Answer

Answer: a
Explanation: Capillary water is the soil moisture located within the interstices and voids of capillary forces.

2. The capillary force of water depends on __________
a) Surface tension of water
b) Pressure in water
c) Conformation of soil pores
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The capillary force of soil moisture depends upon various factors such as surface tension of water, pressure in water relation to atmospheric pressure, and the size and conformation of soil pores.

3. The surface tension of water (TS) is __________
a) 29 dynes per cm
b) 72.8 dynes per cm
c) 0.29 dynes per cm
d) 2.45 dynes per cm
View Answer

Answer: b
Explanation: The surface tension = 0.728×10-6 KN/cm at 20°c
=072.8 dynes per cm.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. The coefficient of surface tension depends on which of the following?
a) Chemical nature of liquids
b) Surface area of the liquid
c) Forces acting
d) Atmospheric pressure
View Answer

Answer: a
Explanation: Since surface tension is the property of the molecules on the surface of the liquid body, the coefficient depends on the chemical nature.

5. The meniscus formation in capillary tubes always be ___________
a) Convex
b) Concave
c) Equilibrium
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Since the soil pores always carry adsorbed water, the meniscus formation in capillary tube will always be concave.

6. When a capillary tube of uniform-section is lifted from the water surface, water in the tube will be __________
a) Retained
b) Not retained
c) Retained partially
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Since the upward force due to surface tension are balanced by downward force at the lower end there will be no water retained in the tube.

7. The height of capillary rise in capillary tube, depends on ____________
a) Diameter of the tube
b) Surface tension
c) Direction of flow of water
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: If a capillary tube is of non-uniform diameter height of capillary rise will be depending upon the direction of flow of water in the tube.
advertisement

8. The formation of concave meniscus in capillary tubes takes place, only if ___________
a) Inner tubes is dry
b) Tube has non-uniform diameter
c) Inner tube is wet
d) Diameter of the tube is larger
View Answer

Answer: c
Explanation: Concave meniscus will only take place if the inner walls of the tubes are initially wet. If the walls are dry, a depressed convex meniscus will be formed.

9. The water in the sandy soil is __________
a) Pore water
b) Ground water
c) Free water
d) Infiltrated water
View Answer

Answer: a
Explanation: In the sandy soil there is no significant force of attraction between the soil particles, hence it contains pore water.
advertisement

10. Coarse grained soil relatively has __________ hygroscopic capacity.
a) High
b) Low
c) Very low
d) Very high
View Answer

Answer: b
Explanation: Coarse-grained soils have relatively low hygroscopic moisture due to their limited specific surface.

11. The maximum hygroscopic capacity of clay is __________
a) 1 %
b) 3 %
c) 7 %
d) 17 %
View Answer

Answer: d
Explanation: The ratio of water adsorbed by dry soil in a saturated atmosphere at a given temperature to the weight of oven-dried soil, has the following average values Sands 1% silts 7%, clays 17 %.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Geotechnical Engineering.

To practice all areas of Geotechnical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.