Geotechnical Engineering Questions and Answers – Load on Positive and Negative Projecting Conduits

«
»

This set of Geotechnical Engineering online test focuses on “Load on Positive and Negative Projecting Conduits”.

1. Positive projecting conduits are of ___________ types.
a) 2
b) 5
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: d
Explanation: Positive projecting conduits are of four types: i) complete ditch conditions ii) complete projection conduits iii) incomplete ditch conduit iv) incomplete projection conduits.
advertisement

2. The settlement ratio for a negative projecting conduit is __________
a) Always positive
b) Always negative
c) Negative in some cases
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The settlement ratio for negative projecting conduits is always negative since the settlement of the critical plane is more than the settlement of the natural ground.

3. The magnitude and direction of relative movements between the interior and exterior prisms of the conduits are dependent upon the ___________
a) Settlement ratio
b) Projection ratio
c) Settlement of conduits
d) Compressive strain
View Answer

Answer: a
Explanation: The magnitude and direction of relative movements are dependent upon the settlement ration rsd defined by the equation:
rsd = (sm + sg) – (sf + dc)/sm.
advertisement
advertisement

4. Critical plane in conduit is located at ___________
a) Tangential to the top of the conduit
b) Tangential to the bottom of the conduit
c) Centre of the conduit
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The critical plane is a horizontal plane, located tangential to the top of the conduit.

5. If the critical plane settles more than the top of the conduit, the settlement ratio is __________
a) Zero
b) Negative
c) Positive
d) Unity
View Answer

Answer: c
Explanation: If the critical plane settles more than the top of the conduit i.e. if (sm + sg) is more than (sf + dc) the settlement ratio is positive.
advertisement

6. Both the projection condition and the ditch conditions of a positive projecting conduit may be __________
a) Complete
b) Incomplete
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Depending upon the position of plane of equal settlement, both the projection conditions and the ditch conditions of a positive projecting conduit may be complete or incomplete.

7. If the plane of settlement does not fall within the embankment, then such a condition is called _________
a) Complete ditch condition and Complete project condition
b) Incomplete ditch condition
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: If the embankment is not of sufficient height, the plane of equal settlement does not fall within the embankment (i.e., He > H); such a condition is called complete projection condition or complete ditch condition.
advertisement

8. The sign used for complete projection is __________
a) +
b) –
c) No sign is used
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Since + is used for positive settlement ratio, (+) sign is used for complete projection and (–) sign used for complete ditch condition.

9. The recommended value of settlement ratio for embankment, to use in design is __________
a) +0.5
b) +1.0
c) – 0.3
d) – 0.4
View Answer

Answer: b
Explanation: The value of rsd for embankment of rigid conduit type is +1.0, which can be used for any ordinary rock hard, hard or unyielding soil as foundation soil.
advertisement

10. The load on a negative conduit is given by the equation __________
a) Wc = Cn γ Bd
b) Wc = Cn γ Bd2
c) Wc = γ Bd
d) Wc = Cn Bd2
View Answer

Answer: b
Explanation: The load on the conduit is given as WC = Cn γ Bd2, where Cn= load coefficient for negative projecting conduit.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Geotechnical Engineering.

To practice all areas of Geotechnical Engineering for online tests, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter