Soil Mechanics Questions and Answers – Determination of in-situ Density

This set of Soil Mechanics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Determination of in-situ Density”.

1. The filed density of a natural soil deposit cannot be determined by_____ method.
a) sand replacement
b) oven-dry
c) core cutter
d) water displacement
View Answer

Answer: b
Explanation: The methods for determining field density are:

  • sand replacement method
  • core cutter method
  • water displacement method
  • rubber balloon method

The oven-dry method is used for the determination of water content.

2. Arrange the following to obtain the correct procedure of sand replacement method.
I. Measurement of soil density
II. Determination of water content and dry density
III. Calibration of the cylinder
a) (I), (II), (III)
b) (III), (II), (I)
c) (III), (I), (II)
d) (I), (III), (II)
View Answer

Answer: c
Explanation: In sand replacement method, first the density of the sand used is found by calibrating the cylinder. The soil density is found with respect to sand density. Then the soil sample is taken for water content determination.
advertisement
advertisement

3. For calibration of cylinder _______ is used.
a) Gravel
b) Sand
c) Soil
d) Silt
View Answer

Answer: b
Explanation: For calibration of cylinder, weight of the sand required to fill the pouring cone of cylinder is needed. Uniformly graded, dry, clean sand passing a 600micron sieve and retained on 300micron IS sieve is used.

4. Arrange the following to obtain the correct procedure of soil density by sand replacement method.
I. Cylinder is placed over a tray
II. Tray with central hoe is placed in ground
III. Test hole is dug
IV. The cylinder valve is opened
a) (I), (II), (III), (IV)
b) (II), (III), (I), (IV)
c) (I), (III), (II), (IV)
d) (II), (III), (IV), (I)
View Answer

Answer: b
Explanation: First the tray with central hoe is placed in ground then a test hole is dug equal to depth of calibrating container. The cylinder is placed over the tray and the valve is opened for sand to run and fill the test hole.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube

5. In sand replacement method, if the mass of sand filling the calibrating container is 1450g and volume of calibrating container is 1000cm3, then its buk density is_______ g/cm3.
a) 1450
b) 1.45
c) 45
d) 17
View Answer

Answer: b
Explanation: Given,
Mass of sand filling the calibrating container M’=450g
Volume of calibrating container V=1000cm3
∴Buk density ρ=M’/V=1450/1000
ρ=1.45 g/cm3.

6. The IS code for determination of dry density by sand replacement method is ________
a) IS 456:2000
b) IS 2720-1975/88 (Part XXIX)
c) IS 2720-1974/88 (Part XXVIII)
d) IS 800
View Answer

Answer: c
Explanation: IS 456:2000 is used for design of reinforced structures. IS 2720-1975/88 (Part XXIX) is used for determination of dry density core cutter method. IS 800 is used for design of steel structures.
advertisement

7. The inner diameter of the core cutter is_____ cm.
a) 5
b) 10
c) 13
d) 15
View Answer

Answer: b
Explanation: The core cutter consists of steel cutter with 10cm internal diameter and 13cm external diameter. The cutter consists of hardened edges.

8. The principle of submerged mass density method is_______
a) Equilibrium of floating bodies
b) Stroke’s law
c) Archimedes’ principle
d) Darcy’s law
View Answer

Answer: c
Explanation: The submerged mass density is based on Archimedes’ principle that when a body is submerged in water, the reduction in its mass is equal to the mass of volume of water displaced.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Soil Mechanics.

To practice all areas of Soil Mechanics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

If you find a mistake in question / option / answer, kindly take a screenshot and email to [email protected]

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.