Soil Mechanics Questions and Answers – Consolidation Process – 4

This set of Soil Mechanics Questions and Answers for Entrance exams focuses on “Consolidation Process – 4”.

1. Who conducted consolidation test on a number of clays from different parts of the world?
a) Terzaghi
b) Taylor
c) Skempton
d) Darcy
View Answer

Answer: c
Explanation: Skempton conducted consolidation tests on a number of clays from different parts of the world and gave the following expression for the compression index for remoulded sample of clay,
Cc=0.007(wL-10%).

2. In practical cases, the final consolidation settlement is calculated by the equation ___________
a) \(ρ_f=∫_0^H m_v Hdz\)
b) \(ρ_f=∫_0^HH∆σ’dz\)
c) \(ρ_f=∫_0^Hm_v H∆σ’ dz\)
d) \(ρ_f=∫_0^Hm_v ∆σ’ dz\)
View Answer

Answer: d
Explanation: The consolidation settlement ∆ρf of element of thickness dz is calculated under average effective pressure increment ∆σ’. Therefore, the final settlement is the integration of the ∆ρf.
∴ \(ρ_f=∫_0^Hm_v ∆σ’ dz.\)

3. The integration of the equation \(ρ_f=∫_0^Hm_v ∆σ’dz\) can be performed by _____________
a) numerical method only
b) graphical method only
c) both numerical method and graphical method
d) can not be performed
View Answer

Answer: c
Explanation: The integration of the equation \(ρ_f=∫_0^Hm_v ∆σ’dz\) can be performed by:

  • numerical method
  • graphical method.
advertisement
advertisement

4. The numerical integration may be performed by _______________
a) dividing the total thickness H into a number of thin layers
b) dividing the total thickness H into only two thin layers
c) dividing the total thickness H by a factor
d) excluding the thickness of the soil layer
View Answer

Answer: a
Explanation: The numerical integration may be performed by dividing the total thickness H into a number of thin layers. The settlement of each thin layer is found and is summed up to give the final settlement.

5. In numerical integration of the equation, the total settlement of the layer is equal to _____________
a) product of individual settlements of the various thin layers
b) sum of individual settlements of the various thin layers
c) difference of individual settlements of the various thin layers
d) division of individual settlements of the various thin layers
View Answer

Answer: b
Explanation: The numerical integration may be performed by dividing the total thickness H into a number of thin layers. The settlement of each thin layer is found and is summed up to give the final settlement. Therefore, the total settlement of the layer is equal to sum of individual settlements of the various thin layers.

6. The relation between difference in thickness and voids ratio is given by ___________
a) \(∆H = \frac{e_o-e}{1+e_o}\)
b) \(\frac{∆H}{H_0} =\frac{e_o-e}{1+e_o}\)
c) \(H_0 = \frac{e_o-e}{1+e_o}\)
d) \(\frac{∆H}{H_0} = \frac{1}{1+e_o}\)
View Answer

Answer: b
Explanation: When the soil is laterally confined, there is decrease in the volume. Since the soil is laterally confined, there will be change of volume only due to the decrease in the thickness which implies to the changes in volume is proportional to change in thickness ∆H. This is also true for the initial conditions.
∴ \(\frac{∆H}{H_0} = \frac{e_o-e}{1+e_o}\)
Where eo-e=∆e.

7. The final settlement in terms of voids ratio is given by ____________
a) \(ρ_f=\frac{e_o-e}{e_o}H\)
b) \(ρ_f=\frac{e}{1+e_o}H\)
c) \(ρ_f=\frac{e_o-e}{1+e_o}\)
d) \(ρ_f=\frac{e_o-e}{1+e_o}H\)
View Answer

Answer: d
Explanation: Since the final settlement is equal to the change in thickness, and the change in thickness is given by,
\(\frac{∆H}{H_0} = \frac{e_o-e}{1+e_o},\)
∴ \(ρ_f = ∆H = \frac{e_o-e}{1+e_o}H.\)
advertisement

8. The compression index for normally consolidated soil is ____________
a) constant
b) variable
c) zero
d) unity
View Answer

Answer: a
Explanation: The compression index for normally consolidated soil is constant. To achieve normal consolidation, the total load applied on the sample is greater than that which is experienced in the field layer of soil from which the sample is collected.

9. In terms of compression index and voids ratio for normally consolidated soil, the final settlement is _________
a) \(ρ_f=Hlog_{10} \frac{σ’}{σ’_0}\)
b) \(ρ_f=H \frac{C_c}{1+e_o} log_{10} \frac{σ’}{σ’_0}\)
c) \(ρ_f=\frac{C_c}{1+e_o} log_{10} \frac{σ’}{σ’_0}\)
d) \(ρ_f=H \frac{1}{1+e_o} log_{10} \frac{σ’}{σ’_0}\)
View Answer

Answer: b
Explanation: The final settlement is given by the equation,
\(ρ_f=\frac{e_o-e}{1+e_o}H,\) the relationship between the compression index and voids ratio is \(C_c=\frac{e_0-e}{log_{10}\frac{σ’}{σ’_0}},\)
Therefore, substituting for compression index,
We get, \(ρ_f=H \frac{C_c}{1+e_o} log_{10} \frac{σ’}{σ’_0}.\)
advertisement

10. In case of pre-consolidated soil, the final settlement is ___________
a) small
b) negligible
c) large
d) very large
View Answer

Answer: a
Explanation: In case of pre-consolidated soil, the final settlement is small. This is because, the recompression index or the swelling index Cs is very small in comparison to the compression index Cc. The pre-consolidated soil has been subjected to large overburden loads in the past.

11. The recompression index Cs is________ compared to compression index Cc for pre-consolidated soils.
a) small
b) very small
c) large
d) very large
View Answer

Answer: b
Explanation: In the case of pre-consolidated soils, the settlement of it is very small as the recompression index or the swelling index Cs is very small when compared to the compression index Cc.

12. When the effective pressure is smaller than pre-consolidation pressure, the final settlement is ____________
a) \(ρ_f=Hlog_{10} \frac{σ’}{σ’_0}\)
b) \(ρ_f=H \frac{C_c}{1+e_o} log_{10} \frac{σ’}{σ’_0}\)
c) \(ρ_f=H \frac{C_S}{1+e_o} log_{10} \frac{σ’}{σ’_0}\)
d) \(ρ_f=H \frac{1}{1+e_o} log_{10} \frac{σ’}{σ’_0}\)
View Answer

Answer: c
Explanation: When the effective pressure σ’ is smaller than pre-consolidation pressure σp‘, the final settlement is given in terms of swelling index,
\(ρ_f=H \frac{C_S}{1+e_o} log_{10} \frac{σ’}{σ’_0}.\)

13. For a finite surface loading, the intensity of change in effective pressure decreases with depth of layer in linear manner.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: For a finite surface loading as in the case of practical loads, the intensity of change in effective pressure decreases with depth of layer in non-linear manner. In such cases, the consolidation settlement ∆ρf of element of thickness dz is calculated under average effective pressure increment ∆σ’.

14. When the pre-consolidation pressure σp‘ is greater than initial effective pressure σ’0 but smaller than effective pressure σ’, then the final settlement is calculated on the basis of ___________
a) settlement due to σ’0 to σp‘ using CS only
b) settlement due to σp‘ to σ’ using Cc only
c) settlement due to σ’0 to σp‘ using CS and settlement due to σp‘ to σ’ using Cc
d) settlement due to σ’ to σp‘ using Cc and settlement due to σp‘ to σ’ using Cc
View Answer

Answer: c
Explanation: In the determination of the final settlement by voids ratio, when the pre-consolidation pressure σp‘ is greater than initial effective pressure σ’0 but smaller than effective pressure σ’, then the final settlement is calculated using the two parts:

  • settlement due to σ’0 to σp‘ using CS
  • settlement due to σp‘ to σ’ using Cc.

15. When the pre-consolidation pressure σp‘ is greater than initial effective pressure σ’0 but smaller than effective pressure σ’, then the final settlement is calculated on the basis of equation _________
a) \(ρ_f=H \frac{C_c}{1+e_o}log_{10}\frac{σ_p’}{σ’_0}+H \frac{C_c}{1+e_o}log_{10}\frac{σ’}{σ_p’}\)
b) \(ρ_f=H \frac{C_S}{1+e_o}log_{10}\frac{σ_p’}{σ’_0}+H \frac{C_S}{1+e_o}log_{10}\frac{σ’}{σ_p’}\)
c) \(ρ_f=\frac{C_S}{1+e_o}log_{10}\frac{σ_p’}{σ’_0}+\frac{C_c}{1+e_o}log_{10} \frac{σ’}{σ_p’}\)
d) \(ρ_f=H\frac{C_S}{1+e_o}log_{10}\frac{σ_p’}{σ’_0}+H \frac{C_c}{1+e_o}log_{10} \frac{σ’}{σ_p’}\)
View Answer

Answer: d
Explanation: In the determination of the final settlement by voids ratio, when the pre-consolidation pressure σp‘ is greater than initial effective pressure σ’0 but smaller than effective pressure σ’, then the final settlement is calculated using the two parts:
settlement due to σ’0 to σp‘ using CS
settlement due to σp‘ to σ’ using Cc.
Therefore, the final settlement is given by the equation,
\(ρ_f=H\frac{C_S}{1+e_o}log_{10}\frac{σ_p’}{σ’_0}+H\frac{C_c}{1+e_o}log_{10}\frac{σ’}{σ_p’}.\)

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Soil Mechanics.

To practice all areas of Soil Mechanics for Entrance exams, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement

Leave a Comment

Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.