Soil Mechanics Questions and Answers – Seepage Analysis – Head, Gradient and Potential

«
»

This set of Soil Mechanics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Seepage Analysis – Head, Gradient and Potential”.

1. When water flows through a saturated soil mass, piezometric head is the sum of velocity head and position head.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: When water flows through a saturated soil mass, total head is the sum of piezometric head, velocity head and position head.

2. A piezometric surface is the line joining ________
a) water level in piezometers
b) soil stratum
c) equal voids ratio in soil mass
d) equal velocity of flow
View Answer

Answer: a
Explanation: A piezometric surface is the surface formed by the line joining water level in piezometers. The piezometric head is equal to the height of water rise in piezometric tube.

3. The piezometric head is also called ________
a) position head
b) elevation head
c) velocity head
d) pressure head
View Answer

Answer: d
Explanation: A piezometric head is a measurement of liquid pressure above a vertical datum. Hence piezometric head is also known as pressure head.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. The difference between the elevation of water surfaces in piezometers is _______
a) hydraulic gradient
b) velocity
c) head loss
d) depth or length of sample
View Answer

Answer: c
Explanation: Head loss refers to the measurement of energy dissipated in a system due to friction. This energy dissipation is measured by the difference in the elevation of water surfaces in piezometers.

5. The position head is also called ________
a) total head
b) elevation head
c) velocity head
d) pressure head
View Answer

Answer: b
Explanation: The position or elevation head is the elevation of a point with respect to any arbitrary datum. The elevation head can be taken at any point with respect to a datum.
Take Geotechnical Engineering Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

6. The elevation head is taken as negative if the point is situated above the datum and positive if below the datum.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The datum for elevation head is considered as abscissa of a graph for calculation purpose, where the region above it positive and the region below it is negative.

7. The total head at any point may be regarded as _________ measure with respect to the datum.
a) potential energy
b) potential energy per unit weight of water
c) unit weight of water
d) volume of water
View Answer

Answer: b
Explanation: The total head consists of pressure head, velocity head and position head. The velocity head is considered negligible due to small flow of water.
advertisement

8. Total head is the sum of ________
a) piezometric head and velocity head
b) piezometric head and position head
c) position head and velocity head
d) velocity head and pressure head
View Answer

Answer: b
Explanation: The total head is the sum of pressure head, velocity head and position head. The velocity head is considered negligible due to small flow of water. Therefore, total head is the sum of pressure head and position head.

9. Flow occurs between two points only if _______
a) there is difference in total heads
b) there is no difference in total heads
c) the total heads are equal
d) the total heads are equal to zero
View Answer

Answer: a
Explanation: Flow occurs between two points when there is a difference in elevation of the points which implies to the difference in total heads or potential energies. When there is no difference in total heads, no flow occurs.
advertisement

10. The hydraulic gradient is equal to the __________
a) hydraulic head
b) velocity head
c) hydraulic head per unit distance
d) pressure head
View Answer

Answer: c
Explanation: The hydraulic gradient \(i=\frac{h}{L},\)
Where h= hydraulic head
L=distance.

11. The hydraulic potential at any point is given by _________
a) h=hw±Z
b) h=hw*Z
c) h=hw/Z
d) h=Z/hw
View Answer

Answer: a
Explanation: The hydraulic head is also designated as hydraulic potential. The hydraulic head is the sum of pressure head hw and position head Z.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Soil Mechanics.

To practice all areas of Soil Mechanics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement

Leave a Comment

Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.