Geotechnical Engineering Questions and Answers – Constant and Falling Head Permeability Test

This set of Geotechnical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Constant and Falling Head Permeability Test”.

1. Falling head permeability test can be used for ___________
a) Coarse-grained soil
b) Less permeable soil
c) Clayey soil
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Falling head test is used for relatively less permeable soils where the discharge is small.

2. Which of the following formula is used in Falling head permeability test?
a) Jacky’s formula
b) Louden’s formula
c) Darcy’s law
d) Kozney’s formula
View Answer

Answer: c
Explanation: In falling head permeability test, Darcy’s law is used from which the rate of flow q, can be used
q = K i A.

3. In falling head permeability test apparatus, the water head at any time instant is equal to ____________
a) Difference in the water level
b) Cross-sectional area of pipe
c) Height of permeameter
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The head h1 and h2 at any time instant t is equal to the difference in the water level in the stand pipe and the bottom tank.
advertisement
advertisement

4. In constant permeability test, the length of specimen is measured by ___________
a) Calculating the difference in water level
b) Using Piezometric tube
c) Using measuring scale
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: In a constant head test, the length of the sample is measured by inserting piezometric tubes on top and bottom.

5. The constant head permeability test is used for ___________
a) Fine-grained soil
b) Coarse-grained soil
c) Clay soil
d) Saturated soil
View Answer

Answer: b
Explanation: Coarse-grained soil, for which a reasonable discharge can be collected in a given time, is used in constant test.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!

6. The laboratory observation falling head test consist of measurements of ____________
a) h1 at an interval of t1 and h2 at an interval of t2
b) Only t1 and t2
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The laboratory measurement of falling head permeability test consists of measurement of the heads h1 and h2 at two chosen time intervals t1 and t2.

7. Which of the following tubes are used in the constant head test?
a) Inlet tube
b) Overflow tube
c) Outlet tube
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The constant head test apparatus consists of three tubes: the inlet tube, the overflow tube and outlet tube.
advertisement

8. In falling head permeability test, change in the head at a time interval dt is denoted as ___________
a) dh
b) –dh
c) h
d) –h
View Answer

Answer: b
Explanation: -dh is used to denote a change in a smaller time interval dt, the minus sign has been used since h decreases as t increases.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Geotechnical Engineering.

advertisement

To practice all areas of Geotechnical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

If you find a mistake in question / option / answer, kindly take a screenshot and email to [email protected]

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.