Geotechnical Engineering Questions and Answers – Activity of Clays

This set of Geotechnical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Activity of Clays”.

1. The plasticity of clay depends on which of the following?
a) The nature of clay minerals present
b) Volume of clay present
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The plasticity depends on i) The nature of clay minerals present ii) amounts of clay minerals present.

2. The typical activity value of illite, present in clay is________
a) 0.4-0.5
b) 0.5-1.0
c) 1.0-7.0
d) 2.7-5.3
View Answer

Answer: b
Explanation: Typical active values are kaolinite: 0.4-0.5
Illite: 0.5-1.0
Montmorillonite: 1.0-7.0.

3. Based on activity number, clays can be classified in to_______ categories.
a) Five
b) Two
c) Three
d) More than five
View Answer

Answer: c
Explanation: Clays are classified into 3 types as kaolinite, illite, and montmorillonite.
advertisement
advertisement

4. A clay is said to be inactive, if the activity is_________
a) <0.75
b) 0.75-1.40
c) >1.40
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Clay is classified as inactive if the activity is less than 0.75.

5. Clay containing kaolinite, will relatively have a_________ activity.
a) High
b) Intermediate
c) Low
d) Moderate
View Answer

Answer: c
Explanation: Clay containing will have relatively low activity, while montorillonite have high activity.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube

6. Activity of a clay can be determined by laboratory test like __________
a) Wet analysis
b) Liquid limit
c) Plastic limit
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Activity can be determined by from the result of usual laboratory tests such as wet analysis, liquid limit, and plastic limit.

7. Based on the observation made by Skempton, for a given soil __________
a) Plastic index is proportional to percent of clay-size fraction
b) Plastic index is inversely proportional to percent of clay-size fraction
c) Plastic index is equal to percent of clay-size fraction
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: In 1953 skempton, observed that for a given soil the plasticity index is proportional to the percent of clay-size fraction.
advertisement

8. For a clay to be active, the activity of it should be __________
a) 0.75-1.40
b) >1.40
c) <0.75
d) <0.75
View Answer

Answer: b
Explanation: Based on activity number, the activity should be greater than 1.4 for clay to be active.

9. The sensitivity of most clays usually falls in a range of _________
a) 2 to 8
b) 1 to 6
c) 1 to 8
d) 1 to 5
View Answer

Answer: c
Explanation: From referring sensitivity classification table, it can be seen that clays have a common sensitivity between 1 to 8.
advertisement

10. Highly over consolidating clays tends to be _________
a) sensitive
b) normal sensitive
c) less sensitive
d) extra sensitive
View Answer

Answer: c
Explanation: This type of clay tends to have sensitive of 1(unity). Hence it is classified as in sensitive.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Geotechnical Engineering.

To practice all areas of Geotechnical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.