Soil Mechanics Questions and Answers – Well Hydraulics – Pumping In and Pumping Out Tests – 1

«
»

This set of Soil Mechanics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Well Hydraulics – Pumping In and Pumping Out Tests – 1”.

1. The specific yield Sγ is given by _______
a) (Vwy+V)*100
b) (Vwy-V)*100
c) (Vwy/V)*100
d) (Vwy*V)*100
View Answer

Answer: c
Explanation: The specific yield Sγ of an aquifer is defined as the ratio of volume of water drained by gravity Vwy to the total volume V. It is expressed as percentage. The specific yield Sγ is an indication of the water yielding capacity of an unconfined aquifer.

2. The value of specific yield depends upon the shape of the pores.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The specific yield Sγ is given by,
Sγ=(Vwy/V)*100. The specific yield Sγ is proportional to the volume of water drained. This implies that the value of specific yield depends upon the shape of the pores.

3. The specific retention SR is given by _______
a) (VwR+V)*100
b) (VwR-V)*100
c) (VwR/V)*100
d) (VwR*V)*100
View Answer

Answer: c
Explanation: The specific retention SR of an aquifer is defined as the ratio of volume of water retained VwR to the total volume V. It is expressed as percentage.
advertisement
advertisement

4. The relation between porosity n, specific retention SR, specific yield Sγ is __________
a) n= SR-Sγ
b) n= SR+Sγ
c) n= SR*Sγ
d) n= SR/Sγ
View Answer

Answer: b
Explanation: The porosity n, specific retention SR, specific yield Sγ is given by,
Sγ=(V/V)*100 and SR=(VwR/V)*100
Vw= V+ VwR
But n=(Vw/V)*100
∴ n= SR+Sγ.

5. In the storage coefficient, the unit change in the component of the head is measured in _________ to the surface.
a) normal
b) tangential
c) radial
d) inclined at 30°
View Answer

Answer: a
Explanation: The storage coefficient is defined as the volume of water that an aquifer releases per unit surface area per unit change in the component of head normal to that surface.
Participate in Geotechnical Engineering Certification Contest of the Month Now!

6. The coefficient of transmissibility is defined as the rate of flow of water through a horizontal strip of unit width and full saturation height under unit hydraulic gradient.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: For a fully saturated soil mass of unit width extending to depth infinity, the discharge through it is known as the coefficient of transmissibility when the hydraulic gradient is unity.

7. If b is the aquifer thickness, the relationship between coefficient of transmissibility T and coefficient of permeability is ________
a) T=bk
b) T=b/k
c) T=b+k
d) T=b-k
View Answer

Answer: a
Explanation: The coefficient of transmissibility T equals the coefficient of permeability k multiplied by the aquifer thickness b.
T=bk.
advertisement

8. The drawdown, corresponding to a steady discharge, are observed at a number of wells in _______
a) pumping out test
b) pumping in test
c) constant head permeability test
d) falling head permeability test
View Answer

Answer: a
Explanation: The permeability can be determined by pumping out test. Pumping must continue at a uniform rate for a sufficient time to approach a steady state condition.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Soil Mechanics.

advertisement

To practice all areas of Soil Mechanics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement

Leave a Comment

Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.