Geotechnical Engineering Questions and Answers – Field Compaction Test

«
»

This set of Geotechnical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Field Compaction Test”.

1. The number of layers of soil compaction depends on ___________
a) Type of soil and Amount of compaction required
b) Water content of soil
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The number of soil layers and number of tamps per layers depends upon the type of soil and the amount of compaction required.
advertisement

2. The rolling equipment’s are of __________ types.
a) 5
b) 4
c) 2
d) 3
View Answer

Answer: a
Explanation: The rolling equipment’s are of five types:
i. Smooth level rollers
ii. Pneumatic tyred rollers
iii. Sheep foot rollers
iv. Pneumatic tyred construction plant
v. Track laying vehicles.

3. Sheep-foot-rollers is most suitable for compacting ____________
a) Fine-grained soil
b) Cohesive soil
c) Cohesion-less soil
d) Clay soil
View Answer

Answer: b
Explanation: Sheet-foot-rollers are recommended for compacting cohesive soils, but are not considered effective on coarse grained cohesion-less soil.
advertisement
advertisement

4. The tyre pressures in the smaller rollers are in the order of ____________
a) 250 kN/m2
b) 400 kN/m2
c) 500 kN/m2
d) 100 kN/m2
View Answer

Answer: a
Explanation: Smaller rollers are having a tyre load of about 7.5kN and pressure in the order of 250 kN/m2.

5. Which of the following rollers have wheels, mounted at slight angle with respect to axle?
a) Sheep foot roller
b) Smooth wheel roller
c) Wobble wheel roller
d) Tandem roller
View Answer

Answer: c
Explanation: To provide a kneading action, the wobble wheel rollers have wheels mounted at a slight angle with respect to the axle.
Participate in Geotechnical Engineering Certification Contest of the Month Now!
advertisement

6. The performance of a compaction equipment depends on _____________
a) Soil type
b) Water type
c) Particle size distribution
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The performance of compaction equipment depends on the soil type, its particle distribution and its water content.

7. Which of the following type of vibrating unit used in a vibrator?
a) Out-of balance weight type and Pulsating hydraulic type
b) Piston hydraulic type
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The vibrators consist of vibrating unit of either the out-balance weight type or a pulsating hydraulic type mounted on a screed, plate or roller.
advertisement

8. Jumping rammers that are used for compacting the soil is also known as ____________
a) Frog rammers
b) Combustion rammers
c) Pneumatic rammers
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Internal combustion type jumping rammers are also known as frog rammers. They weigh up to 10 tons.

9. Pneumatic tyred rollers are best suited for ____________
a) Cohesion-less sand
b) Cohesive soils
c) Cohesion-less gravels
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Due to the combined action of pressure and kneading makes pneumatic rollers best suitable for cohesion-less sand and gravels and, and on cohesive soils.
advertisement

10. The foot pressure in sheep foot rollers ranges from _____________
a) 800-350 kN/m2
b) 800-3500 kN/m2
c) 300-1500 kN/m2
d) 350 kN/m2
View Answer

Answer: b
Explanation: For sheep foot rollers, the foot pressure ranges from 800 to 3500 kN/m2.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Geotechnical Engineering.

To practice all areas of Geotechnical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.