Geotechnical Engineering Questions and Answers – Seepage Analysis – Khosla’s Theory

This set of Geotechnical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Seepage Analysis – Khosla’s Theory”.

1. Khosla’s theory can be used for calculating which of the following?
a) Uplift pressure and exit gradient
b) Seepage pressure
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Khosla’s theory has an account of flow pattern below the impermeable base of hydraulic structures, hence it can be used to calculate the uplift pressure and the gradient at the exit, called the exit gradient.

2. The failure of Naror weir in India was due to __________
a) Excessive water pressure
b) Undermining
c) Hydraulic structure
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: According to Leliavsky (1965), failure of Norora weir in India was due to excessive water pressure (uplift pressure) causing the floor to be blown upwards.

3. The hydraulic gradient theory of weir design was developed by __________
a) Darcy and Beresford
b) Col. Clibborn
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: In 1902, Col. Clibborn and Beresford developed the hydraulic gradient theory of weir design as a result of their experiment.
advertisement
advertisement

4. A hydraulic structure should not be built on pervious soil, because of _________
a) Higher water level at the upstream of the structure
b) Compressibility of the soil is low
c) Excessive water pressure above the soil
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: If a hydraulic structure is built on pervious soil, the higher water level at the upstream of the structure will cause seepage through the permeable soil.

5. Undermining of the sub soil is due to ___________
a) Seepage
b) Piping
c) Excessive water pressure
d) Uplift pressure
View Answer

Answer: d
Explanation: According to the commonly accepted ideas, the undermining is supposed to result from piping, that is, the erosion of the sub-soil by the high velocities of flow of water through it when such velocities exceed certain limit.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!

6. The pressure at the exit gradient at which the upward force is equal to the submerged weight of the soil is called the ___________
a) Floatation gradient
b) Bursting gradient
c) Critical gradient
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The upward force is equal to the submerged weight of the soil is called the flotation gradient (Terzaghi), or bursting gradient (Haigh) or the critical gradient (Khosla).

7. The concept of undermining by ‘foundation’ was put forward by ____________
a) F.F.Haigh
b) Khosla
c) Casagrande
d) Pavlov sky
View Answer

Answer: a
Explanation: In 1925, professor Terzaghi put forward the conception of undermining by foundation.
advertisement

8. In khosla’s theory, the stream lines occurring under a horizontal is shown in the form of __________
a) Parabola
b) Ellipse
c) Hyperbola
d) Circle
View Answer

Answer: b
Explanation: For the case of two dimensional flows occurring under a straight floor, the stream lines are shown as confocal ellipse.

9. Which of the following is similar to that of khosla’s theory?
a) Darcy’s theory
b) Terzaghi’s theory
c) Bligh’s theory
d) Haigh theory
View Answer

Answer: c
Explanation: Both Bligh’s theory and khosla’s theory deals with a finding of uplift pressure and exit gradient.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Geotechnical Engineering.

To practice all areas of Geotechnical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.