Geotechnical Engineering Questions and Answers – Soil Structure – Atomic and Molecule Bonds

This set of Geotechnical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Soil Structure – Atomic and Molecule Bonds”.

1. The nature of surface bonding force in soil is classified in to ___________ types.
a) 3
b) 4
c) 2
d) 5
View Answer

Answer: a
Explanation: The nature of surface bonding is classified into three types as primary valence bond, hydrogen bond, secondary valence bond.

2. Atoms in one molecule bonding to atom in another molecule are called ____________
a) Primary valence bond
b) Secondary valence bond
c) Hydrogen bond
d) Electrostatic bond
View Answer

Answer: b
Explanation: The bonding takes between two different molecules rather than the same hence it is called a secondary valence bond.

3. There are __________ types of primary valence bond.
a) 5
b) 4
c) 6
d) 2
View Answer

Answer: a
Explanation: Covalent bond, heterpolar pond, ionic pond and co-ordinate bond are the five types of primary valence bond.
advertisement
advertisement

4. Which of the following bond is considered to be strongest?
a) Covalent bond
b) Heterpolar bond
c) Ionic bond
d) Co-ordinate bond
View Answer

Answer: c
Explanation: The ionic bond occurs by exchange of electron in the union of ions which make it stronger.

5. The ionic bond, sometimes may be also called as ____________
a) Electrovalent bond
b) Covalent bond
c) Metallic bond
d) Heteropolar bond
View Answer

Answer: a
Explanation: As there is an exchange of electrons between soil particles in an ionic pond, it is also called a ionic bond.

6. The hydrogen bond occurs when ____________
a) Atoms of hydrogen strongly attracted by two other atoms
b) Molecules of one atom bonding to atom of another
c) Atom of hydrogen is attracted by one atom
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: When the atoms of hydrogen strongly attracted by two other atoms, hydrogen bond tends to occur.

7. The strength of hydrogen bond lies between the value of ____________
a) 20-200
b) 5-100
c) 0.5-5
d) 10-100
View Answer

Answer: b
Explanation: The strength of hydrogen bond is between 5-10 Kcal per g-mole.
advertisement

8. Intermolecular distance of bond in secondary valence bond is ____________
a) 1-2
b) 2-3
c) 0.5-5
d) >5
View Answer

Answer: d
Explanation: Interatomic or intermolecular distance of secondary valence bond is >5 Å.

9. The secondary valence force caused by orientation effect is commonly known as ____________
a) Vander Waal’s force
b) Dispersion energy
c) Induced effect
d) Polarisibility
View Answer

Answer: a
Explanation: Vander Waal’s force is the common attractive force acting between all atoms and molecules of matter.
advertisement

10. Flocculation is caused by increasing ___________
a) Electrolytic concentration
b) Ion valence
c) Temperature
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The factor in a soil-water system affecting flocculation is electrolyte concentration, temperature and dielectric constant or ion valence.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Geotechnical Engineering.

To practice all areas of Geotechnical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.