Soil Mechanics Questions and Answers – Seepage Pressure and Upward Flow – 1

This set of Soil Mechanics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Seepage Pressure and Upward Flow – 1”.

1. Seepage force is the energy transfer between __________
a) air and water
b) water and soil
c) air and soil
d) earth and air
View Answer

Answer: b
Explanation: The energy transfer is affected between water and soil by virtue of viscous friction exerted on water flowing through the soil pores. The force corresponding to this energy transfer is called seepage force.

2. Seepage pressure is responsible for quick sand condition.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: When the water flows or percolates through the soil mass, then it produces stresses in the soil particles by virtue of seepage pressure. When this pressure is equal to submerged unit weight γ’ of soil, quick sand condition is obtained.

3. The first rational approach to the problem of seepage through soils was ________
a) Archimedes
b) Poiseuille
c) Darcy
d) Terzaghi
View Answer

Answer: d
Explanation: The first rational approach to the problem was presented by Terzaghi in 1922 and it forms the basis of subsequent studies.
advertisement
advertisement

4. The seepage pressure ps is given by _________
a) hγw
b) h/γw
c) h+γw
d) h-γw
View Answer

Answer: a
Explanation: The seepage pressure ps is given by,
ps= hγw,
where, h=hydraulic head or head lost due to frictional drag of water flowing through soil mass
γw=uniy weight of water.

5. The seepage pressure ps with respect to hydraulic gradient i is given by ________
a) ihγwz
b) iγwz/h
c) iγwz
d) ih/zγw
View Answer

Answer: c
Explanation: The seepage pressure ps is given by,
ps=hγw,
if z=length over which head is lost,
∴ ps=(h/z)zγw=iγwz.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!

6. The relationship between seepage force J and seepage pressure ps is given by _______
a) J=ps /A
b) J=ps +A
c) J=ps –A
d) J=ps A
View Answer

Answer: d
Explanation: Since the pressure is equal to force by area,
ps =J/A
∴ J=ps A.

7. The seepage force J with respect to hydraulic gradient i is given by ________
a) ihγwzA
b) iγwz/hA
c) iγwzA
d) ih/zAγw
View Answer

Answer: c
Explanation: The seepage force J is given by,
J=ps A
Since ps =iγwz
∴ J= iγwzA.
advertisement

8. The seepage force per unit volume j is given by _______
a) j=iγwzA
b) j=izA
c) j=iγw
d) j=zA
View Answer

Answer: c
Explanation: The seepage force per unit volume j is given by,
J=J/V
Where, J= iγwzA
V=zA
∴ j= iγwzA/zA
∴ j=iγw.

9. The seepage pressure always acts _______
a) in the direction of flow
b) opposite to direction of flow
c) perpendicular to direction of flow
d) tangential to direction of flow
View Answer

Answer: a
Explanation: When the water flows through a soil mass, due to its viscous friction, an energy transfer is effected between water and soil. This energy transfer is seepage pressure.
advertisement

10. The effective pressure subjected to seepage pressure is given by _______
a) σ’=zγsat*izγw
b) σ’=zγ’*izγw
c) σ’=zγ’±izγw
d) σ’=zγ’/izγw
View Answer

Answer: c
Explanation: Depending on the direction of flow, the vertical effective pressure is increased or desreased. The effective pressure subjected to seepage pressure is given by,
σ’=zγ’± ps = zγ’±izγw.

11. In ______ direction of flow, the effective pressure is increased.
a) perpendicular
b) tangential
c) upward
d) downward
View Answer

Answer: d
Explanation: The effective pressure subjected to seepage pressure is given by,
σ’=zγ’± ps = zγ’±izγw. If the flow occurs in downward direction, + sign is used. If the flow occurs in upward direction – sign is used.

12. The quick condition takes place when effective pressure is _______
a) σ’=0
b) σ’=1
c) σ’= zγ’+ ps
d) σ’= zγ’
View Answer

Answer: a
Explanation: When seepage pressure equals the pressure due to submerged unit weight γ’, quick condition takes place.
∴ σ’= zγ’- ps
∴ σ’=0.

13. The critical hydraulic gradient is given by _______
a) ic = γ’/ γw
b) ic = γ’+ γw
c) ic = γ’-γw
d) ic = γ’
View Answer

Answer: a
Explanation: In quick condition,
ps=z γ’
iz γw=z γ’
∴ i= ic= γ’/ γw.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Soil Mechanics.

To practice all areas of Soil Mechanics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement

Leave a Comment

Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.