Geotechnical Engineering Questions and Answers – Culmann’s Graphical Method for Active Pressure

«
»

This set of Geotechnical Engineering Multiple Choice Questions & Answers focuses on “Culmanns Graphical Method for Active Pressure”.

1. Culmann’s solution can be conveniently used for _____________
a) Various type of surcharge loads
b) Ground surface of any shape
c) Backfill of different densities
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Culmann’s graphical method can be conveniently used for the ground surface of any shape, for various types of surcharge loads, and for a layered backfill of different densities.
advertisement

2. Culmann’s solution is based on ___________ theory.
a) Coulomb’s
b) Rebhann’s
c) Mohr
d) Rankine’s
View Answer

Answer: a
Explanation: In 1886, Culmann gave a graphical solution to evaluate the active earth pressure by coulomb’s theory.

3. Which of the following effect of line load can be taken into account by Culmann’s graphical method?
a) Railway track and Long wall of a building
b) Road alignment
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Culmann’s graphical method can be used to take into account the effect of line of load, such as railway track or a long wall of a building etc., running parallel to the retaining wall.
advertisement
advertisement

4. Rebhann’s graphical method can be used for the location of ____________
a) Slip plane and Total active earth pressure
b) Passive earth pressure
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: In 1871, Rebhann presented a graphical method for the location of the slip plane and the total active earth pressure according to Coulomb’s wedge theory.

5. Earth pressure for retaining walls, of less than 6m are obtained by _______________
a) Analytical method
b) Graphical method
c) Considering approximate value
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: In practice, earth pressures for retaining walls of less than 6m height are obtained from graphs or tables.
advertisement

6. All available graphs and tables, used for finding earth pressure is based on __________
a) Rankine’s theory
b) Coulomb’s theory
c) Culmann’s theory
d) Rebhann’s graphical method
View Answer

Answer: a
Explanation: Almost all graphs and tables available in the literature which are used for finding earth pressure are based on Rankine’s theory.

7. Which of the following is not one of the criteria, for design of gravity dam?
a) The wall must be safe against sliding
b) The wall must be safe against overturning
c) The wall must be thinner in section
d) No tension should be developed in the wall
View Answer

Answer: c
Explanation: As the gravity wall resists the earth lateral pressure by its weight, therefore it should be thicker in section.
advertisement

8. For the design of gravity dam, the minimum value of F(factor of safety) against sliding should be __________
a) 2.0
b) 1.5
c) 0.5
d) 4.0
View Answer

Answer: b
Explanation: From the equation F = RV.μ / Rh
The minimum value of factor of safety is found out to be 1.5.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Geotechnical Engineering.

advertisement

To practice all areas of Geotechnical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter