Geotechnical Engineering Questions and Answers – Two Dimensional Flow : Laplace Equation

This set of Geotechnical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Two dimensional flow : Laplace Equation”.

1. What are the types of flow head that exist at any point in a saturated soil mass?
a) Piezometric head or pressure head
b) Velocity head
c) Position head
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: When water flows through a saturated soil mass, the total head at any point in the soil mass consist of i)piezometric head or pressure head ii) the velocity y head iii)the position head.

2. The quantity of water, flowing through a saturated soil mass can be estimated by which of the following theory?
a) Flow of fluids through porous medium
b) Theoretical analysis of Laplace
c) Flow of water through saturated soil mass
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The quantity of water flowing through a saturated soil mass, as well as the distribution of water pressure can be estimated by the theory of fluids through porous medium.

3. According to theory of flow of fluids through porous medium,the saturated porous medium is ___________
a) Compressible
b) Incompressible
c) Moderately compressible
d) Highly compressible
View Answer

Answer: b
Explanation: The size of the pore spaces in saturated soil mass does not change with time, regardless of water pressure. Therefore the saturated porous medium is incompressible.
advertisement
advertisement

4. The quantity of water which flows out from any element of volume is _________ than quantity which flows out.
a) Greater
b) smaller
c) Equal
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: According to the theoretical analysis of the flow of fluids, the quantity of water flowing into any element of volume is equal to the quantity which flows out in the same length of time.

5. In the zone of soil through which water seeps, there will be ____________ change in the degree of saturation.
a) More
b) Less
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: There is no change in the degree of saturation in the zone of soil through which water seeps.

6. The path along which, the individual particles of water seep through the soil are ___________
a) Stream lines and Flow lines
b) Equipotential lines
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The direction of seepage is always perpendicular to the equipotential line. But both equipotential line and stream line (flow line) is mutually orthogonal. So the individual particle of the water seep through stream line.

7. The solution of velocity potential φ can be obtained by which of the following methods?
a) Analytical methods
b) Graphical methods
c) Experimental methods
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Solution for velocity potential equation can be obtained from analytical, graphical and experimental methods which give two sets of curves.
advertisement

8. The loss of head per unit distance in soil is called ___________
a) Velocity potential
b) Hydraulic gradient
c) Velocity gradient
d) Stream function
View Answer

Answer: b
Explanation: The loss of head or the dissipation of the hydraulic head per unit distance of flow through the soil is called hydraulic gradient
i.e. i=h/L.

9. Seepage pressure is important for which of the following purpose?
a) Stability analysis
b) Structral arrangement
c) Total head
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The seepage structure is a vital importance in the stability analysis of earth structures subjected to the action of seepage.
advertisement

10. The total head at any point on soil may be regarded as __________ per unit weight of water measured.
a) Velocity energy
b) Hydraulic potential
c) Potential energy
d) Piezometric energy
View Answer

Answer: b
Explanation: Flow occurs between two points only when there is a difference in the potential energies or simply potential.

11. A combination of velocity potential (φ) and stream function (ψ) is called ___________
a) Velocity potential
b) Seepage pressure
c) Complex potential
d) Hydraulic gradient
View Answer

Answer: c
Explanation: A combination of φ and ψ is called as complex potential (w) and is defined by the equation: w=φ +i ψ.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Geotechnical Engineering.

To practice all areas of Geotechnical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.