Geotechnical Engineering Questions and Answers – Darcy’s Law

«
»

This set of Geotechnical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Darcy’s law”.

1. What are the types of water flow in the soil?
a) Turbulent flow and Laminar flow
b) Linear flow
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The flow of water through soils may be either a laminar flow or turbulent flow.

2. In what way, do the fluid particles travel in a turbulent flow?
a) Twisting
b) Crossing
c) Re-crossing
d) Definite path
View Answer

Answer: d
Explanation: In laminar flow, each fluid particles travels along a definite path which never crosses the path of any other particles.

3. Gravels are __________ permeable.
a) Highly
b) Least
c) Partially
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The pore size in gravel is larger, hence the gravels are highly permeable than sand which is least permeable.
advertisement
advertisement

4. The law of flow of water through the soil was first studied by ___________
a) Taylor
b) Darcy
c) Lambe
d) Khosla
View Answer

Answer: b
Explanation: In 1856, Darcy studied the law of flow of water through soil and demonstrated experimentally the laminar flow conditions.

5. Which of the following equation defines Darcy’s law?
a) q=KA
b) q=K/A
c) q=K i A
d) q=K i/A
View Answer

Answer: c
Explanation: According to Darcy’s law, the rate of flow or discharge per unit area is proportional to the hydraulic gradient.
q α i
q = K i A, where K =Darcy’s coefficient of permeability
A = total cross-sectional area.
Participate in Geotechnical Engineering Certification Contest of the Month Now!

6. Coefficient of permeability or simple permeability is expressed in terms of ____________
a) cm/sec
b) m/day
c) feet/day
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: As the dimension of the coefficient of permeability k are same as those of velocity. It is expressed in terms of cm/sec or m/day or feet/day.

7. The co-efficient of permeability of fine sand is ____________
a) 1.0 and greater
b) 1×10-6 and smaller
c) 1×10-2 to 5×10-3
d) 5×10-2 to 1×10-3
View Answer

Answer: d
Explanation: For fine sand, the coefficient of permeability is 0.05 to 0.001 cm /sec or
5×10-2 to 1×10-3.
advertisement

8. Darcy’s law is valid for only ___________
a) Laminar flow
b) Turbulent flow
c) Hydraulic flow
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Darcy’s law of linear dependency between the velocity of flow and hydraulic agent is valid for only laminar flow conditions in the soil.

9. Darcy’s law is valid as long as it is equal to or less than ____________
a) 1
b) 0
c) 0.1
d) 2
View Answer

Answer: a
Explanation: In 1933, Lewis and Barnes demonstrated experimentally that Darcy’s law is valid if it is ≤ 1.
advertisement

10. Stiff clays are ______________ permeable.
a) Highly
b) Least
c) Partially
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: As stiff clay does not contain any porous materials, it may be termed as least permeable or impermeable.

11. The study of seepage of water through soil is important for, which of the following purpose?
a) Drainage of soils
b) Stability of slopes
c) Ground water flow towards well
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The study of seepage of water through soil is important for the following engineering problem
i. Ground water towards soil and drainage of soil
ii. Calculation of seepage through the body of earth dams, and stability of slopes.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Geotechnical Engineering.

To practice all areas of Geotechnical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.