Soil Mechanics Questions and Answers – Capillary Siphoning

This set of Soil Mechanics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Capillary Siphoning”.

1. To check the seepage of water through the body of dam, the core provided is ________
a) pervious
b) semi-pervious
c) impervious
d) hollow
View Answer

Answer: c
Explanation: The core of the dam is provided with an impervious material to prevent the seepage of the water through the core. If a pervious material is used, then the whole structure would easily collapse.

2. To check the seepage of water through the body of dam, the outer shells of dam provided is ________
a) pervious
b) semi-pervious
c) impervious
d) hollow
View Answer

Answer: a
Explanation: The outer shells of the dam are made of highly pervious granular soil so as to check the seepage through it. The water can rise through the capillary action through the voids of the dry soil.

3. The capillary forces can rise the water in the capillary tube against the gravity force.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Capillarity is the phenomenon of movement of water through narrow spaces due to capillary forces. In capillary rise of water, it will hang in tension in capillary tube.
advertisement
advertisement

4. The maximum capillary rise at 20°C is given by ________ cm.
a) 0.1234/d
b) 0.2975/d
c) 0.3857/d
d) 0.3084/d
View Answer

Answer: b
Explanation: The maximum capillary rise is given by,
(hc)max=4Ts/(γwd)
At 20°C, Ts=72.8 dynes/cm and γw=9.78kN/m3
∴ (hc)max=4*72.8 *10-8/(9.78*10-6* d)
∴ (hc)max=0.2975/d cm.

5. With increase in temperature, the capillary rise _______
a) decreases
b) increases
c) has no change
d) does not depend on temperature
View Answer

Answer: a
Explanation: As the surface tension decreases with the temperature increase, the capillary rise which is directly proportional to the surface tension, would decrease with the increase in the temperature.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!

6. What will be the maximum capillary rise at 20°C, if the diameter of the capillary tube is 1 cm?
a) 0.1234 cm
b) 0.2975 cm
c) 0.3857 cm
d) 0.3084 cm
View Answer

Answer: b
Explanation: Given,
Diameter d=1cm
At 20°C,
(hc)max=0.2975/d cm
∴ (hc)max=0.2975/1 cm
∴ (hc)max=0.2975 cm.

7. The capillary siphoning will take place if the top of the core is situated at height y _______ which is above H.F.L.
a) greater than capillary rise hc
b) lesser than capillary rise hc
c) equal to capillary rise hc
d) zero
View Answer

Answer: b
Explanation: When the height of impervious core of the earth dam is less than that of the capillary rise, then due to the capillary action, the water from one side of the dam will move to the other side over the impervious core by a phenomenon known as capillary siphoning.
advertisement

8. What will be the maximum capillary rise at 4°C, if the diameter of the capillary tube is 1 cm?
a) 0.1234 cm
b) 0.2975 cm
c) 0.3857 cm
d) 0.3084 cm
View Answer

Answer: d
Explanation: Given,
Diameter d=1cm
(hc)max=4Ts/(γwd)
At 4°C,
Ts=75.6 dynes/cm and γw=9.807kN/m3
∴ (hc)max=4*75.6 *10-8/(9.807*10-6* d)
∴ (hc)max=0.3084/d
At d=1cm,
(hc)max=0.3084/1
∴ (hc)max=0.3084 cm.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Soil Mechanics.

advertisement

To practice all areas of Soil Mechanics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement

Leave a Comment

Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.