Geotechnical Engineering Questions and Answers – Seepage Analysis – Phreatic Line of an Earth Dam

This set of Geotechnical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Seepage Analysis – Phreatic Line of an Earth Dam”.

1. What are the essentials, required to draw a flow net?
a) Top Flow and Phreatic line
b) Stream line
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: In order to draw the flow net, it is first essential to find out the location and shape of the phreatic line and top flow line separating the saturated and unsaturated zones.

2. The phreatic line can be located by which of the following method?
a) Graphical method
b) Experimental method
c) Analytical method
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: As suggested by casagrande, the phreatic line can be located by graphical, experimental and analytical methods.

3. Kozney’s top flow lines is called as ____________
a) Basic and Base parabola
b) Simple parabola
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Kozney’s solution for flow of water consists of a family of confocal parabola s representing the flow lines. Hence kozney’s top flow line is called the basic or base parabola.
advertisement
advertisement

4. For the water flowing above an impervious, infinite, horizontal plane. The net flow is given by ___________
a) Casagrande
b) Kozney
c) Forchheimer
d) Darcy
View Answer

Answer: a
Explanation: In 1938, kozney analytically derived a flow net for the case of water flowing above an impervious, infinite, horizontal plane which at a certain place becomes permeable.

5. What is the line within a dam section, below which there are positive hydrostatic pressures?
a) Phreatic and Seepage line
b) Equipotential line
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The phreatic line or seepage line is the line within a dam section below which there are hydrostatic pressures in the dam. The hydrostatic pressure below on the phreatic line itself is atmospheric.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!

6. The flow lines and equipotential proposed by Kozney is in the shape of ____________
a) Hyperbola
b) Ellipse
c) Parabola
d) Circle
View Answer

Answer: c
Explanation: According to flow net derived by Kozney, the flow lines and equipotential consist of the shape of parabola.

7. The analytical solution of schaffernak and Van Iterson gave result only for slopes, having __________
a) α>30°
b) α<30°
c) α>60°
d) α<60°
View Answer

Answer: b
Explanation: The analytical solution of schaffernak and van iterson provided result, as long as slope is gentle i.e., α<30°. For steeper slopes, the deviation form correct values increases rapidly beyond tolerable limits.
advertisement

8. What kind of method was suggested by Casagrande, for determining the phreatic line?
a) Experimental method
b) Analytical method
c) Graphical method
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Graphical method was used by Casagrande for the determination of the phreatic line using flow net.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Geotechnical Engineering.

advertisement

To practice all areas of Geotechnical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.