Geotechnical Engineering Questions and answers – Sedimentation Analysis

This set of Geotechnical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Sedimentation Analysis”.

1. In sedimentation analysis, the soil fraction should be of what micron size, so as to be kept in a liquid medium (water).
a) 75
b) 83
c) 57
d) 70
View Answer

Answer: a
Explanation: According to Indian standards the soil fraction is set as 75 microns to be used in a liquid medium.

2. The sedimentation analysis is done with the help of________
a) Hydrometer and Pipette
b) Sieve
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Both the hydrometer and pipette method can be used for taking sedimentation analysis.

3. The time for a particle to settle, of diameter 0.06 through a height of 10 cm is_________
a) 25.8 s
b) 42 m 59 s
c) 3 m 52 s
d) 42.8 s
View Answer

Answer: a
Explanation: Based on the time of settlement of particles of various diameters it is found that minimum time of 25.8 s is needed for a particle to settle of diameter 0.006 mm.
advertisement
advertisement

4. Which of the following assumptions is wrong, with respect to sedimentation analysis?
a) The soil particles are spherical
b) Particle settle independent of other particles do not have any effect on its velocity of settlements
c) Soil particles has different specific gravity
d) The walls of jar, in which the suspension is kept do not affect the settlement
View Answer

Answer: c
Explanation: In sedimentation analysis, soil particle has average specific gravity.

5. The sedimentation analysis is based on _________ law.
a) Stoke
b) Cullman’s
c) Rankine’s
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The sedimentation analysis is based on stokes law according to which the velocity at which the grains settles down depend on shape, size, weight of grain.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube

6. In the formula, f=105√(300 ɳ/(g-1)Vw), the factor ɳ depends on__________
a) Pressure
b) Velocity
c) Temperature
d) Specific gravity
View Answer

Answer: c
Explanation: Since ɳ=viscosity of water/liquid, it can be affected by temperature.

7. The lower limit of particle size allowed in sedimentation analysis is ________
a) 0.0002 mm
b) 0.04 mm
c) 0.074 mm
d) 0.0004 mm
View Answer

Answer: a
Explanation: The particle smaller than 0.0002 mm is affected by Brownian movement and stokes law remains no longer valid.
advertisement

8. 1 poise is equivalent to _________
a) 0.5 NS/m2
b) 0.1 NS/ m2
c) 10-4 K NS/ m2
d) 0.8 NS/ m2
View Answer

Answer: b
Explanation: As,1 poise =1/10 NS/ m2
1 poise =0.1 NS/ m2.

9. The unit weight of water in v=(2/g)r2(Vs-Vw/ɳ) is taken as ________
a) 9.81 kn/m2
b) 98.1 n/m2
c) 0.981 kn/m2
d) 9.81 n/m3
View Answer

Answer: a
Explanation:The constant value of unit weight of water/liquid is taken as γw=9.81 kn/m2.
advertisement

10. Viscosity of water/liquid (ɳ) is expressed in ________
a) KN-s/m3
b) Ns/m2
c) KN-s/m2
d) Ns/m
View Answer

Answer: c
Explanation: The viscosity of distilled water in sedimentation analysis is taken as 0.00855 KN-s/m2.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Geotechnical Engineering.

To practice all areas of Geotechnical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.