Geotechnical Engineering Questions and Answers – Pipette Method

«
»

This set of Geotechnical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Pipette Method”.

1. Which of the following, cannot be used as a dispersing agent?
a) Sodium oxalate
b) Sodium polyphosphate
c) Sodium silicate
d) Sodium oxide
View Answer

Answer: d
Explanation: Sodium oxide cannot be used as a dispersing agent in preparing soil suspension.

2. The process of removal of organic matter and calcium compounds in the dispersion method is __________
a) Pretreatment
b) Sedimentation
c) Evaporation
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Pretreatment is the process of removal of organic matter and calcium compounds in the dispersion method.

3. Which of the following are used as a standard sedimentation method in a laboratory?
a) Sedimentation analysis method
b) Hydrometer method
c) Pipette method
d) Sand replacement method
View Answer

Answer: c
Explanation: Pipette method is used as a standard sedimentation method than hydrometer in a laboratory.

Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. The dispersing agent which are added to soil in the pipette method may also be referred to as __________
a) Deflocculating agent
b) Calgon
c) Mechanical agent
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: To have a proper dispersion of the soil, Deflocculating agent is used as a dispersing agent.

5. In the pipette method of sedimentation analysis, the soil is treated with __________ to remove organic matter in it.
a) Hydrochloric acid
b) Sodium oxalate
c) Hydrogen peroxide
d) Sodium silicate
View Answer

Answer: c
Explanation: The soil is treated with hydrogen peroxide to remove organic matter.

6. In pipette analysis apparatus, the water outlet is present at __________
a) Top
b) Bottom
c) Middle
d) Slightly above bottom
View Answer

Answer: c
Explanation: The water outlet is present in the middle of the pipette analysis apparatus.

7. The recommended time interval for the drainage in pipette analysis is __________
a) 1/2,1,2,4,8,15, and 30 min
b) 2,4,6,12,20 and 30 min
c) 1,8,16,24 min
d) 24,30,34,40,46 min
View Answer

Answer: a
Explanation: The time interval for drainage of water in pipette analysis is ½, 1,2,4,8, 15 and 30 min.

advertisement

8. Which of the following is not a disadvantage, in using the pipette method for sedimentation analysis?
a) The apparatus is very simple
b) Requires very accurate weight
c) It requires more time
d) The method of process is simple
View Answer

Answer: d
Explanation: In pipette method, the method of process is simple.

9. The volume (or) capacity of boiling tube taken in pipette method is about __________
a) 750 ml
b) 1000 ml
c) 500 ml
d) 800 ml
View Answer

Answer: c
Explanation: The boiling tube of 500 ml capacity is used in pipette analysis apparatus.

advertisement

10. The dispersing agents in soil particle, may act as __________
a) Cementing agent
b) Separating agent
c) Soluble agent
d) Deflocculating agent
View Answer

Answer: a
Explanation: The dispersing agents that are mixed with soil particle act as a cementing soluble to withhold the particles present.

11. The Sodium hexametaphosphate used in soil suspension may be also called __________
a) Deflocculating agent
b) Calgon
c) Aggregate
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Sodium hexametaphosphate, which is used in preparing soil suspension is also called as calgon.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Geotechnical Engineering.

To practice all areas of Geotechnical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.