Geotechnical Engineering Questions and Answers – The Capillarity-Permeability Test

This set of Geotechnical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “The Capillarity-Permeability Test”.

1. The capillarity-permeability test may be also called as ___________
a) Vertical capillarity test
b) Horizontal capillarity test
c) Capillary test
d) Coefficient of permeability test
View Answer

Answer: b
Explanation: The apparatus used in capillary-permeability test is horizontal; hence it can be also called as horizontal capillarity test.

2. The capillary-permeability test, is used to determine ___________
a) Coefficient of permeability and Capillary test
b) Degree of saturation
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The capillarity-permeability test or the horizontal capillarity test is used to determine the coefficient of permeability K as well as the capillarity test hc of the soil sample.

3. The bedding planes of soil layers in soil mass may be __________
a) Horizontal
b) Vertical
c) Inclined
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: In nature, soil may consist of several layers deposited one above the other. Their bedding planes may be horizontal, inclined or vertical.
advertisement
advertisement

4. Each layer of soil layer has its own value of ___________
a) Degree of saturation
b) Coefficient of permeability
c) Capillary head
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Since layer of soil is assumed to be homogeneous and isotropic, each layer has its own value of coefficient of permeability.

5. The average permeability of soil deposits depends on __________
a) Direction of flow
b) Coefficient of permeability
c) Moisture content
d) Saturation of the soil
View Answer

Answer: a
Explanation: The average permeability of the whole soil deposit will depend upon the direction of flow with relation to the direction of bedding planes.

6. The degree of saturation in capillarity-permeability test can be found out by ___________
a) Known dry mass of soil
b) Taking wet mass of soil
c) Finding the porosity
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The degree of saturation can be found out by taking the wet mass of the soil sample at the end of the test.

7. The saturation in capillary-permeability is assumed to be ___________ percentage.
a) 0
b) 50
c) 75
d) 100
View Answer

Answer: d
Explanation: The saturation is assumed to be 100 % so that the formula nvs=Ki is derived from Darcy’s law.
advertisement

8. The possible directions of flow of the soil deposit with respect to the bedding planes are ___________
a) Parallel and Perpendicular
b) Inclined
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: There are two possible cases of flow, one is parallel to the bedding plane and another is perpendicular to the plane.

9. The hydraulic gradient (i), used in capillary-permeability test is ____________
a) h0+hc/x
b) h0/x
c) h0+hc
d) hc/x
View Answer

Answer: a
Explanation: The hydraulic head lost in causing of flow = h0+hc
Therefore, hydraulic gradient = h0+hc/x.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Geotechnical Engineering.

To practice all areas of Geotechnical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.