Geotechnical Engineering Questions and Answers – Soils – Indian Standard Classification

This set of Geotechnical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Soils – Indian Standard Classification”.

1. The Indian standard soil classification system, (ISCS) was first developed in ___________
a) 1947
b) 1950
c) 1959
d) 1960
View Answer

Answer: c
Explanation: The Indian standard classification system (ISCS) was first developed in 1959 and revised in 1970.

2. According to ISCS, fine grained soils are subdivided in to ___________
a) 2
b) 4
c) 5
d) 3
View Answer

Answer: d
Explanation: Fine grained soil are subdivided into 3 types
i. Inorganic silts and very fine sands
ii. Inorganic clays
iii. Organic silts and clay and organic matter.

3. The ISCS classifies the soil in to __________
a) 12 groups
b) 15 groups
c) 18 groups
d) 16 groups
View Answer

Answer: c
Explanation: The ISCS classifies the soil into 18 groups as against 15 groups of USCS.
advertisement
advertisement

4. Laboratory classification of fined grained soil is done with the help of ________
a) Plasticity chart
b) Textural classification chart
c) Kozney’s graphical method
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Laboratory classification criteria of fine grained soil is done by plasticity chart.

5. The A-line, in unified classification system table has the equation of __________
a) IP=WL-20
b) IP=0.73(WL-20)
c) IP=0.73(20-wL)
d) IP=20-WL
View Answer

Answer: b
Explanation: The A-line, dividing the inorganic clay from silt and organic soil has the equation: IP=0.73(WL-20).
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube

6. According to IS classification, the symbol GC means ____________
a) Clayey gravel
b) Silt gravel
c) Sand gravel
d) Well graded gravel
View Answer

Answer: a
Explanation: As per Indian standards of group symbols and typical names, G-refers to gravel and C-refers to clay.

7. The symbol ‘L’ represents which of the following soil types?
a) Silt and Clay
b) Gravel
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: By IS classification, silts and clays of low compressibility having a liquid less than 35, are represented by the ‘L’.
advertisement

8. What are the features required, for classifying a soil component as boulder?
a) Bulky hard
b) Diameter more than 30cm
c) Round to angular shape
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: For a soil component to be a boulder, size range must be of average diameter more than 30cm and shape of round to angular and bulky hard.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Geotechnical Engineering.

advertisement

To practice all areas of Geotechnical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.