Geotechnical Engineering Questions and Answers – Shrinkage and Swelling of Soil

«
»

This set of Geotechnical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Shrinkage and Swelling of Soil”.

1. Volume change in soil is due to which of the following factor?
a) Water content is changed
b) Increase in soil density
c) Change in pressure
d) Change in particle size
View Answer

Answer: a
Explanation: Decrease in the water content of the soil causes shrinkage while an increase of water content causes swelling.

2. Large volume changes in clayey soils results in ____________
a) Increase in capillary pressure
b) Structural damage
c) Decrease in surface area
d) Breaking of bonds
View Answer

Answer: b
Explanation: Clayey soil has very little shrinking and swelling capacity, therefore a large change in volume results in extensive structural damages.

3. Free swell of a soil can be defined as ____________
a) Swelling of soil without shrinkage
b) Increase in volume without any constrains
c) Limited swelling on rewetting
d) Swelling on submergence in water
View Answer

Answer: b
Explanation: As per IS: 2720-part 40, free swell of a soil is defined as increase in volume of a soil without any constrains, on submergence in water.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. What are the minerals, responsible for large volume decrease in soil on drying in clayey soils?
a) Ilite and Kaolinite
b) Montmorillonite
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: When illite and kaolinite minerals are present in clay soil, the soil exhibit large initial volume decrease on drying.

5. Formation of meniscus in a saturated soil causes ____________
a) Compression in the soil structure and Reduction in the volume
b) Decrease in the water content
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Formation of meniscus in dry saturated soil, causes tension in the soil water leading to a compression in the soil structure and consequent reduction in the volume.
Take Geotechnical Engineering Practice Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

6. When does surface Tension in the water become zero?
a) When the soil is completely dried
b) When the soil is fully saturated
c) When the water evaporates
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Initially when the soil is fully saturated, the capillary space between the particles are completely filled with water, therefore the tension in the water becomes zero at this stage.

7. Shrinkage is prominent in ____________ soil.
a) Clay
b) Coarse-grained
c) Fine-grained
d) Silt
View Answer

Answer: a
Explanation: As the degree of shrinkage increase with an increase in clay content. Shrinkage is more in clay soil.
advertisement

8. When will meniscus in saturated soil attain a minimum value?
a) Compressive force is maximum and Shrinkage is maximum
b) Soil is fully saturated
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Compressive and shrinkage forces are maximum when meniscus has its minimum value.

9. Presence of sand and silt-size particles in a clay deposit reduces_____________
a) Swelling of soil
b) Volume
c) Water content
d) Total shrinkage
View Answer

Answer: d
Explanation: Since the degree of shrinkage depends on geological deposition, presence of sand and silt reduces the total shrinkage.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Geotechnical Engineering.

To practice all areas of Geotechnical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.