Geotechnical Engineering Questions and Answers – Stress Condition in Soil :Effective and Actual Pressure

«
»

This set of Geotechnical Engineering Interview Questions and Answers for freshers focuses on “Stress Condition in Soil :Effective and Actual Pressure”.

1. Total stress or unit pressure on a soil mass is ___________
a) Total load
b) Total surface area
c) Total volume
d) Total weight
View Answer

Answer: a
Explanation: At any plane in a soil mass, the total stress or unit pressure is the total load per unit area.

2. At any plane, pore pressure is equal to ___________
a) Ratio of Piezometric head to weight of water
b) Equal to piezometric head times the unit weight of water
c) Ratio of weight of water to the piezometric head
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: u = hw × γw
Pore pressure=piezometric head × weight of water.

3. Pressure transmitted from particles to the soil mass is called ___________
a) Neutral pressure
b) Effective pressure
c) Pore pressure
d) Capillary pressure
View Answer

Answer: b
Explanation: Effective pressure ‘σ’ or intergranular pressure is the pressure transmitted from particle through their point of contact through the soil mass above the plane.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. The neutral pressure does not have any effect on ___________
a) Shearing resistance
b) Shearing strength
c) Shearing stress
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The neutral pressure does not have measurable influence on the mechanical property of the soils, such as shearing resistance.

5. The total pressure in a soil mass consists of _____________ distinct components.
a) 3
b) 4
c) 2
d) 5
View Answer

Answer: c
Explanation: i. Effective pressure or intergranular pressure.
ii. Neutral pressure or pore pressure, are the two components of total pressure.

6. The neutral pressure is transmitted through ___________
a) Soil particle
b) Pore fluid
c) Air particle
d) Atmosphere
View Answer

Answer: b
Explanation: As the neutral pressure should not have any effect on void ratio or property of soil, it is transmitted through pore fluid.

7. Total vertical pressure at any plane is equal to __________
a) σ = σ’ + u
b) σ’ = σ + u
c) σ = σ’ + v
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Total vertical pressure at any plane is equal to the sum of effective pressure and the total pressure i.e. σ = σ’ + u.
advertisement

8. Factor of unit cross-section χ, depends on ____________
a) degree of saturation
b) soil structure
c) stress change
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Factor of unit cross-section varies with the degree of saturation, soil structure, process by which the soil present degree of saturation and stress change.

9. For degree of saturation, it is recommended to take χ as _____________
a) 0
b) 1
c) 2
d) ∞
View Answer

Answer: b
Explanation: For degree of saturation of S ≥90%, it is recommended to take χ as unity (i.e., 1).
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Geotechnical Engineering.

To practice all areas of Geotechnical Engineering for Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.