Geotechnical Engineering Questions and Answers – Seepage Analysis

This set of Geotechnical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Seepage Analysis”.

1. The seepage analysis is done on the assumption of ____________
a) Flow is laminar and Darcy’s law is valid
b) Seepage of water
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The seepage analysis is done on the assumptions that the flow is laminar and Darcy’s law is valid and further assumed that the soil to be dewatered is homogeneous and isotropic.

2. For unconfined flow, which of the following discharge slot is used?
a) Partially penetrating slot
b) Fully penetrating slot
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Fully penetrating slot is used for both confined and unconfined case of flow.

3. Fine grained cohesive soil can be drained or stabilized by __________
a) Vacuum method
b) Electro-osmosis method
c) Shallow well system
d) Well point system
View Answer

Answer: b
Explanation: Dewatering of fine grained cohesive soil can be done only electro-osmosis method.
advertisement
advertisement

4. Discharge for a unconfined aquifer can be found from the expression developed by __________
a) Dupuit
b) Darcy
c) Chapman
d) Baron
View Answer

Answer: c
Explanation: In 1956, chapmen developed an expression for finding the discharge qP from a partially penetrating slot in an unconfined aquifer from his model studies.

5. A complete design of dewatering system consist of ___________
a) Spacing of wells
b) Penetration of wells
c) Pumping capacities
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Complete design of dewatering system consists of the diameter and spacing of well points or wells, penetration of wells and the pumping capacities.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube

6. When dewatering system consist of number of well-points ___________ can be considered for a simplified solution.
a) Linear drainage limit
b) Seepage analysis
c) Flow of water
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Where the dewatering system consists of a number of closely spaced well points or wells a simplified solution can be obtained by considering the lines of wells equivalent to a linear drainage slot.

7. In discharge equation given by chapmen qp=kba(H-ho)/L+EA, EA refers to __________
a) Coefficient of permeability
b) Electric gradient
c) Extra length factor
d) Efficiency of permeability of soil
View Answer

Answer: c
Explanation: EA= extra length factor, which is a function of the ratio of slot penetration p to the thickness of pervious stratum b.
advertisement

8. The application of electro-osmosis on dewatering of soil was developed by ___________
a) L. casagrande
b) Darcy
c) Chapmen
d) Dupuit
View Answer

Answer: a
Explanation: The application of electro-osmosis to dewatering of soil was largely developed by L. Casagrande.

9. For fine-grained soil what type of dewatering system can be used?
a) Electro-osmosis method
b) Shallow well system
c) Deep well system
d) Vacuum method
View Answer

Answer: d
Explanation: For fine-grained soils, the well point system can be extended by the vacuum method.
advertisement

10. The drawdown curve in fully penetrated slot is based on the assumptions of _____________
a) Dupuit and Forchheimer
b) Darcy
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Based on Dupuit-Forchheimer assumptions, the slope of the drawdown curve was assumed to be equal to hydraulic agent.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Geotechnical Engineering.

To practice all areas of Geotechnical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.