Geotechnical Engineering Questions and Answers – Soils – Particle Size Classification

This set of Geotechnical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Soils – Particle Size Classification”.

1. For engineering purpose, soil can be classified in terms of ___________
a) Particle size
b) Textural
c) Unified soil
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: For general engineering purposes, soil can be classified in terms of particle size, textural and unified soil.

2. Systems which are used for classification of soil based on particle size are __________
a) PRA system of united states
b) Indian standard classification system
c) International soil classification
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Based on particle size, soil can be classified as
i) U.S. Bureau of soil and public road administration system
ii) The M.I.T. classification system
iii) Indian standard classification system
iv) International soil classification system.

3. In particle size classification system, the soils are classified according to __________
a) Grain size
b) Properties
c) Shape
d) Solubility
View Answer

Answer: a
Explanation: In the particle soil classification system, soils are arranged to the grain size.
advertisement
advertisement

4. Which of the following terms are used to indicate grain sizes?
a) Gravel
b) Sand
c) Silt
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Terms such as gravel, sand, silt, and clay are used to indicate grain sizes. These terms are used only as a designation of particle size.

5. The term ‘silt’ in particle size classification system, can be replaced by ___________
a) Silt size
b) Clay size
c) Silt type
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: As the system is classified based on size, it is preferable to use the word ‘silt size’ and ‘clay size’ in place of simply ‘silt’ or ‘clay’.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube

6. Indian standard classification of soil is based on _________
a) PRA system
b) International soil classification
c) M.I.T system
d) Indian system
View Answer

Answer: c
Explanation: Indian standard classification (IS: 1948-1970) is based on the M.I.T. system.

7. Soil occurring in nature, is composed of __________
a) Sand
b) Decomposed substance
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Soil occurring in nature is composed of a different percentage of sand, silt, and clay size particles.
advertisement

8. The purpose of soil classification is to ___________
a) To arrange various soils types in to groups
b) To use it for various purpose
c) For finding its properties
d) For investigating the soil
View Answer

Answer: a
Explanation: The purpose of soil classification is to arrange various types of soils in to groups according to their engineering or agricultural properties.

9. Particle size classification is best suited for _________
a) Coarse grained soil
b) Clay soil
c) Dry soil
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Since properties of clay soils is less dependent on particle size distrubution(textural classification) and more dependent on size it is best suited for clay soil.
advertisement

10. Particle size classification system does not signify __________
a) Soil types
b) Soil Particle size
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Particle size classification used only as a designation of particle sizes, and do not signify the naturally occurring types which are mixtures of a particle of different sizes.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Geotechnical Engineering.

To practice all areas of Geotechnical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.