Foundry Questions and Answers – Types of Gates

«
»

This set of Foundry Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Types of Gates”.

1. Which of the following is not an example for the gates?
a) Top
b) Bottom
c) Parting line side
d) Blind
View Answer

Answer: a
Explanation: A gate is a pathway that connects mould cavity to runners so that the molten metal reaches the mould cavity. Top, bottom and parting line side are all the type of gates but the Blind type is a riser which elevates the excess molten metal.
advertisement

2. A drop gate is another name for the top gate.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: A top gate is sometimes also called the Drop gate because the molten metal just drops on the sand in the bottom of the mould.

3. ________________ avoids the forceful impinging action of the molten metal stream into the mould cavity.
a) Top gate
b) Edge gate
c) Finger gate
d) Ring gate
View Answer

Answer: b
Explanation: In an edge gate, a stream of liquid metal impinges against the bottom of the mould cavity until a pool is formed. It avoids the forceful impinging action of the molten metal stream into mould cavity.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. __________ is used on stove plates castings and bath.
a) Ring gates
b) Finger gate
c) Pencil gate
d) Wedge gate
View Answer

Answer: d
Explanation: Wedge gates are used on stove plate castings and bath as they are arranged in series and deliver metal rapidly from an elongated pouring basin. They help in keeping the slag back.

5. Finger gate is a modification of wedge gate.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Wedge gates are in series and the delivery of the molten metal occurs rapidly as the metal is delivered. This process takes time without an elongated basin and hence its modification is done and the finger gate was designed.
advertisement

6. Which of the following is not an example of the top gate?
a) Finger gate
b) Wedge gate
c) Horn gate
d) Ring gate
View Answer

Answer: c
Explanation: Top gate is the one in which the molten metal always drops to the bottom of the mould. Hence, finger gate, wedge gate and a ring gate perform such function whereas the horn gate is a bottom gate.

7. Which of the following gates has the lowest consumption of the metal?
a) Top gates
b) Bottom gates
c) Parting line gates
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: A top gate basin preferably is provided to act as a reservoir or store for molten metal. Due to its simplicity for molding, it has the lowest consumption of the additional metal.
advertisement

8. Gate with a strainer core is a bottom gate type.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: A strainer core has the functions of filtering the liquid metal if impurities, trapping the slag and to reduce the mould erosion. These are the functions of the parting line side gate. Hence, it cannot be a bottom gate type.

9. Choke is provided to the gate with skim bob and choke.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: A choke is a restriction which controls the rate of liquid metal flow. It prevents the molten metal to enter the mould in the form of a jet and thus minimizes sand erosion. Hence, in a gate with skim bob and choke a choke is provided a choke in between in-gate.
advertisement

10. Which of the following gates ensures cleaner castings?
a) Edge gate
b) Branch gate
c) Strainer gate
d) Horn gate
View Answer

Answer: b
Explanation: Slag and liquid metal flow in the runner and rise up in the riser in the branch gate. Thus all the slag goes to the top portion of the riser. Because of all the in-gates, the clean liquid metal enters the mould cavity and produces sound castings.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Foundry and Forging.

To practice all areas of Foundry and Forging, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.