Analog Communications Questions and Answers – Transmission Bandwidth

«
»

This set of Analog Communications Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Transmission Bandwidth”.

1. What is the full form of DTMF?
a) Dual-Tone Multi frequency
b) Dual Telephony Multiple Frequency
c) Dual-Tone Minimum Frequency
d) Digital Tone Minimum Frequency
View Answer

Answer: a
Explanation: DTMF is an in-band telecommunication signal. It uses the voice-frequency band over telephone lines. It was developed by Bell Systems in United States.

advertisement

2. If we see practically, parallel data transmission is sent ________
a) over long distances only
b) over short distances only
c) usually over a coaxial cable
d) over a single channel
View Answer

Answer: b
Explanation: In serial transmission, bits are transmitted one at a time over a single channel. In parallel transmission bits are sent simultaneously over their own individual channel. It sent data over short distances only.

3. Who invented the five-level teletype code?
a) Teletype company
b) Morkum company
c) Western Union
d) Emile Baudot
View Answer

Answer: d
Explanation: Emile Baudot invented the five-level teletype code. Each character in alphabet is represented by a series of five bits.
advertisement
advertisement

4. What is the full form of LATA?
a) Local Access Telephone Area
b) Local Area Telephone Access
c) Local Access and Transport Area
d) Local Area Transport Access
View Answer

Answer: c
Explanation: LATA stands for Local Access and Transport Area and is used in the U.S. for a geographical area covered by one or more local telephone companies. It is legally referred to as local exchange carriers.

5. The transmitter and receiver are frame-by-frame synchronized using the data bits in asynchronous transmission.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In Asynchronous transmission, each character is signified by start and stop bits. Thus, the transmitter and receiver are synchronized frame-by-frame using the start and stop bits, not by data bits.
advertisement

6. Why synchronous transmission is more preferred?
a) it has no start and stop bits
b) it is cheaper than asynchronous
c) it is easier to implement
d) less complex
View Answer

Answer: a
Explanation: In synchronous transmission both sender and receiver access the data according to same clock. It has no start and stop bits and thus it has more efficient. However, it is more expensive than asynchronous transmission and has highly complex circuit.

7. Which statement is true about HDLC?
a) it is not a bit-oriented protocol
b) it is a bit-oriented protocol
c) it is identical to SDLC
d) it is non-identical to SDLC
View Answer

Answer: b
Explanation: HDLC is a high-level data link control. It is a bit-oriented protocol. HDLC is group of rules for transmitting data between network points.
advertisement

8. What is the use of ARQ?
a) correct bit errors
b) works with a simplex channel
c) better transmission efficiency
d) can only be used in unidirectional channel
View Answer

Answer: a
Explanation: ARQ is an error control method. It is used for data transmission that uses acknowledgments and inputs to achieve reliable data transmission.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Analog Communications.

advertisement

To practice all areas of Analog Communications, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.