Analog Communications Questions and Answers – Method of Generation of SSB-SC

«
»

This set of Analog Communications Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Method of Generation of SSB-SC”.

1. A duplex arrangement use separate frequencies for transmission.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In duplex communication, two-way interaction is favourable simultaneously. Thus, a cordless telephone is duplex which uses separate frequencies for transmission in base and portable units.
advertisement

2. VSB modulation is used in televisions because it avoids phase distortion at low frequencies.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Vestigial Sideband Modulation (VSB) is a type of amplitude modulation in which the carrier and only one sideband is completely transmitted and the other sideband is partly transmitted. Thus, television production is done using VSB modulation as it reduces bandwidth to half.

3. A cordless telephone that uses separate frequencies for transmission in base and portable units is called _________
a) half duplex
b) duplex
c) simplex
d) one-way communication
View Answer

Answer: b
Explanation: In duplex communication, two-way interaction is favourable simultaneously. Thus, a cordless telephone is duplex which uses separate frequencies for transmission in base and portable units.

4. Which polarization is used to reduce depolarization effect on received waves?
a) Circular polarization
b) Linear polarization
c) Atomic polarization
d) Dipolar polarization
View Answer

Answer: a
Explanation: In circular polarization at each point the electric field of electromagnetic wave has a constant magnitude but its direction changes as it rotates with time at a steady rate, in a plane perpendicular to the direction of propagation of wave. It is used to reduce depolarization effect on received waves.

5. Thermal noise shot noise and transit time noise is part of internal noise in communication.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Internal noise in communication is the noise that gets generated within the receiver or communication system, like thermal noise, shot noise, transit time noise, partition noise and such like. External noise is that noise which is generated from an external source, that is not a part of the communication system.
advertisement

6. Circular polarization involves critical alignment between transmitting and receiving antenna.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In circular polarization at each point the electric field of the electromagnetic wave has a constant magnitude but its direction changes as it rotates with time at a steady rate, in a plane perpendicular to the direction of propagation of the wave. It is used to reduce depolarization effect on received waves. It does not involve alignment between transmitting and receiving antenna.

7. It is only the reflected color that decided the color of an object.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Color of any object is decided by the reflected color for opaque object and wavelength transmitted through it for transparent object, while both reflector color and wavelength transmitted are considered for a translucent object.

8. What do you understand by the term “carrier” in modulation?
a) voltage to be transmitted
b) resultant wave
c) voltage for which amplitude, phase or frequency can be varied
d) voltage for which amplitude, phase or frequency remains constant
View Answer

Answer: c
Explanation: Carrier wave is the wave with frequency higher than the message signal, whose certain characteristics like amplitude, phase or frequency are varied with respect to the instantaneous amplitude of the message signal. Thus forming the modulated wave which is the wave to be transmitted.

9. Carrier wave in modulation is a resultant wave.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Carrier wave is the wave with frequency higher than the message signal, whose certain characteristics like amplitude, phase or frequency are varied with respect to the instantaneous amplitude of the message signal. Thus forming the modulated wave which is the wave to be transmitted.
advertisement

10. For a low level AM system, amplifier modulated stage must have _________
a) harmonic devices
b) linear devices
c) non-linear devices
d) class A amplifiers
View Answer

Answer: b
Explanation: In low-level modulation, the generation of amplitude modulated signal takes place at low power levels. The generated AM signal is then amplified using a chain of linear amplifiers, which are required to avoid waveform distortion. Thus, linear devices are used in low level amplitude modulated system.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Analog Communications.

To practice all areas of Analog Communications, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn