Analog Communications Questions and Answers – FM Stereo Multiplexing

«
»

This set of Analog Communications Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “FM Stereo Multiplexing”.

1. What is the full form of PSTN?
a) Public Switched Telephone Network
b) Primary Switched Telephone Network
c) Private Switched Telephone Network
d) Protected Switched Telephone Network
View Answer

Answer: a
Explanation: PSTN stands for Public Switched Telephone Network. It is the aggregate of the world’s circuit-switched telephone network. It helps in providing services for public telecommunication.
advertisement

2. Which statement is true about Huffman code?
a) allow errors to be detected but not corrected
b) allow only alphanumeric data to be corrected
c) allow errors to be detected and corrected
d) allow alphanumeric data to be compressed
View Answer

Answer: d
Explanation: Huffman is generally used to convert fixed length codes into variable length codes. It results in lossless compression. It allows alphanumeric data to be compressed. It does not let alphanumeric data to be corrected or error to be detected and corrected.

3. What is another name for VRC?
a) FEC
b) ARQ
c) Parity
d) Bits
View Answer

Answer: c
Explanation: VRC is generally used in communication. It stands for Vertical Redundancy Check. It is same as parity.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. What is required in SDLC to use flags?
a) Different flags at either end of a frame
b) FEC
c) Complex data bits
d) Bit stuffing
View Answer

Answer: d
Explanation: SDLC stands for Software Development Life Cycle. It consists of a detailed plan describing how to develop, analyze and maintain software for it’s business value. Bit stuffing is required in it if we want to use flags.

5. Thermal noise shot noise and transit time noise is part of internal noise in communication.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Internal noise in communication is the noise that gets generated within the receiver or communication system, like thermal noise, shot noise, transit time noise, partition noise and such like. External noise is that noise which is generated from an external source, that is not a part of the communication system.
Take Analog Communications Practice Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. In amplitude modulation, magnitude of side bands is 2ma times the carrier amplitude.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In amplitude modulation, amplitude of the carrier wave is varied with respect to the instantaneous amplitude of the message wave to be propagated. In amplitude modulation, magnitude of side bands is 4ma times the carrier amplitude.

7. If a digital data is not used to carry characters, then it is called as ________
a) graphic control data
b) binary data
c) character data
d) floating data
View Answer

Answer: b
Explanation: In a binary data user can take only two values 0’s and 1’s. So it is binary data that can’t be used for carrying characters.
advertisement

8. What is the full form of POTS?
a) Private Office Telephone System
b) Public Office Telephone System
c) Primary Office Telephone System
d) Plain Old Telephone Service
View Answer

Answer: d
Explanation: POTS is an analog telephone service. It stands for Plain Old Telephone Service. It is implemented over copper twisted pair wires. It is based on Bell Telephone System. POTS is used more widely due to its reliability.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Analog Communications.

advertisement

To practice all areas of Analog Communications, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.