Analog Communications Questions and Answers – Demodulation of SSB-SC

«
»

This set of Analog Communications Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Demodulation of SSB-SC”.

1. The disadvantage of FM over AM is that high output power is needed.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The disadvantage of FM over AM is that in frequency modulation large bandwidth is required. While, in case of advantages, FM is less prone to noise interference and has lower power consumption compared to AM.

2. Which theorem states that a noiseless Gaussian channel has zero capacity?
a) Beckman-Quarles theorem
b) Bell’s theorem
c) Cameron-Martin theorem
d) Shannon-Hartley theorem
View Answer

Answer: d
Explanation: According to Shannon Hartley theorem, a noiseless channel has infinite capacity.

3. Linear devices are used in __________
a) high level AM modulator
b) low level AM modulator
c) high level FM modulator
d) low level FM modulator
View Answer

Answer: b
Explanation: In low-level modulation, the generation of amplitude modulated signal takes place at low power levels. The generated AM signal is then amplified using a chain of linear amplifiers, which are required to avoid waveform distortion. Thus, linear devices are used in low level amplitude modulated system.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. A noiseless Gaussian channel has _____________
a) zero capacity
b) infinite capacity
c) small capacity
d) finite large capacity
View Answer

Answer: b
Explanation: According to Shannon Hartley theorem, a noiseless channel has infinite capacity.

5. Advantage of high level modulator is that it requires linear amplifiers.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In high-level modulation, the generation of amplitude modulated signal takes place at high power levels. It has the advantage that linear amplifiers are not required.
Take Analog Communications Practice Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

6. Carrier wave in modulation is a wave that is to be transmitted.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Carrier wave is the wave with frequency higher than the message signal, whose certain characteristics like amplitude, phase or frequency are varied with respect to the instantaneous amplitude of the message signal. Thus forming the modulated wave which is the wave to be transmitted.

7. It is only the wavelength that decides the color of an object.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Color of any object is decided by the reflected color for opaque object and wavelength transmitted through it for transparent object, while both reflector color and wavelength transmitted are considered for a translucent object.
advertisement

8. Circular polarization is used in discrimination between reception of adjacent beams.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In circular polarization at each point the electric field of the electromagnetic wave has a constant magnitude but its direction changes as it rotates with time at a steady rate, in a plane perpendicular to the direction of propagation of wave. It is used to reduce depolarization effect on received waves and not for discrimination between reception of beams.

9. VSB modulation is used in televisions because it results in better reception.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Vestigial Sideband Modulation (VSB) is a type of amplitude modulation in which the carrier and only one sideband is completely transmitted and the other sideband is partly transmitted. Thus, television production is done using VSB modulation as it reduces bandwidth to half.
advertisement

10. A cordless telephone that uses separate frequencies for transmission is known as half duplex.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In duplex communication, two-way interaction is favourable simultaneously. Thus, a cordless telephone is duplex which uses separate frequencies for transmission in base and portable units.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Analog Communications.

To practice all areas of Analog Communications, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.