Analog Communications Questions and Answers – Variation Method

«
»

This set of Analog Communications Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Variation Method”.

1. What is the full form of LF?
a) Line Feed
b) Link Feed
c) Line Forward
d) Link Forward
View Answer

Answer: a
Explanation: Line feed means moving one line forward. It is basically a control character, coded upto 10 decimal places, respective to ASCII Character Set.

2. In synchronous transmission, frames are about the same length as in asynchronous transmission.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In synchronous transmission both sender and receiver access the data according to same clock. It has no start and stop bits and thus it has more efficient. However, it is more expensive than asynchronous transmission and has highly complex circuit.

3. What is the full form of UART?
a) Universal Asynchronous Receiver Transmitter
b) Universal Automatic Receiver Transmitter
c) Unaltered Asynchronous Receiver Transmitter
d) Unaltered Automatic Receiver Transmitter
View Answer

Answer: a
Explanation: UART is a computer hardware device. It is mainly used for asynchronous serial communication. It is used in modules like Bluetooth etc. It stands for Universal Asynchronous Receiver Transmitter, where the receiver and transmitter communicate in absence of any clock pulse.
advertisement
advertisement

4. To maintain synchronization in synchronous transmission __________
a) long strings of 1s and 0s must not be allowed
b) transmission must stop periodically
c) clock circuits must be precisely adjusted
d) channel must be noise free
View Answer

Answer: a
Explanation: In synchronous transmission both sender and receiver access the data according to same clock. It has no start and stop bits and thus it has more efficient. However, it is more expensive than asynchronous transmission and has highly complex circuit. To maintain synchronization long strings of 1s and 0s are not allowed.

5. CRC stands for __________
a) Cyclic Redundancy Check
b) Cyclic Repeat Check
c) Cyclic Redundancy Character
d) Cyclic Redundancy Code
View Answer

Answer: a
Explanation: CRC is an error detecting code. It is generally used in digital network. It was invented by W. Wesley Peterson. CRC stands for Cyclic Redundancy Check.

6. What do you understand by the term Internet?
a) a network of networks
b) a very large client-server network
c) a very large CSMA/CD network
d) local area network
View Answer

Answer: a
Explanation: Internet is a global network providing us a variety of information. It is a network of networks that consists of public, private, business, and government networks of local to a global scope.

7. Which statement is correct about circuit-switched network?
a) each channel can carry only one data stream
b) usually uses a bus topology
c) usually uses a star topology
d) implemented at network layer
View Answer

Answer: a
Explanation: In circuit switching a circuit is applied for the duration of the transmission. Its example is a telephone. In it each channel can carry only one data stream.
advertisement

8. When two or more PCs try to access a baseband network cable at the same time, it is called ________
a) contention
b) collision
c) excess traffic
d) switching
View Answer

Answer: a
Explanation: Contention is a term of networks, used when two or more PCs try to access a baseband network cable at the same time.

9. When two PCs send data over a baseband network cable at the same time, it is called ________
a) contention
b) collision
c) excess traffic
d) switching
View Answer

Answer: b
Explanation: Collision is a term of networks, used when two PCs send data over a baseband network cable at the same time.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Analog Communications.

To practice all areas of Analog Communications, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.