Analog Communications Questions and Answers – Need of Transducers

«

This set of Analog Communications Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Need of Transducers”.

1. What is the effect on the transmitted power, if the modulation index changes from 0.8 to 1?
a) 0.1364
b) 0.239
c) 0.5
d) 0.3333
View Answer

Answer: a
Explanation: The total power in an AM is given by, PT = PC (1+m22). When modulation index, m = 0.8 PT = PC (1+0.822)=1.32Pc and when modulation index, m = 1 PT=PC (1+122)=1.5PC.
So increase in power = The effect on transmitted power is 0.1364 if modulation index changes from 0.8 to 1

2. Analog signal may be converted into digital signal by ________
a) Filtering
b) Mixing
c) Sampling
d) Transducing
View Answer

Answer: c
Explanation: Conversion of an analog signal into digital signal converts a continuous time signal in the form of digits, by discretizing it. Thus, the conversion is done with the help of sampling technique.

3. Radio waves travel through ________
a) Coaxial Cable
b) Wires
c) Optical fiber cable
d) Electromagnetic waves
View Answer

Answer: d
Explanation: Radio communication or wireless communication takes place through electromagnetic waves. The message is transmitted through open space via electromagnetic waves or radio waves.
advertisement
advertisement

4. USB (Upper Side Band) is the band of frequencies _________
a) below carrier frequency in AM spectrum
b) above the carrier frequency in AM spectrum
c) includes the carrier frequency in AM spectrum
d) is the center frequency
View Answer

Answer: c
Explanation: Upper Side Band is the band of frequencies above the carrier frequency that lies in AM spectrum. It is a part of the shifted spectrum obtained after amplitude modulation.

5. Which of the following is AM demodulation techniques?
a) Square law demodulator and Envelope detector
b) Ratio detector and PLL detector
c) PLL detector and Coherent detector
d) PLL detector
View Answer

Answer: a
Explanation: AM signals are detected or demodulated using Square law demodulator and Envelope detector. The demodulator extracts the information from the received AM signal.

6. Vestigial side band signals are detected by ________
a) PLL detector
b) Ratio detector
c) Square law demodulator
d) Synchronous Detection
View Answer

Answer: d
Explanation: Vestigial side band signals are detected by Synchronous detection or coherent detection technique. The distortion in a VSB signal may be reduced by reducing the modulation index and increasing the width of VSB.

7. What is the function of frequency mixer in super heterodyne receiver?
a) Multiplication of incoming signal and the locally generated carrier
b) Addition of incoming signal and the locally generated carrier
c) Amplification
d) Filtering
View Answer

Answer: a
Explanation: The function of a frequency mixer in a super heterodyne receiver is that it mixes or multiplies the incoming modulated signal with the locally generated carrier in order to bring the incoming RF signal to a band of frequencies which can be processed easily.
advertisement

8. The amount of frequency deviation in FM signal depends on ________
a) Modulating frequency
b) Modulation Index
c) Amplitude of the modulating signal
d) Carrier frequency
View Answer

Answer: c
Explanation: The amount of frequency deviation in the FM signal depends on amplitude of the modulating signal. So for any audio signal, as the loudness increases frequency deviation in carrier signal also increases. Frequency deviation helps in determining the bandwidth of FM signal.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Analog Communications.

advertisement

To practice all areas of Analog Communications, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.