Analog Communications Questions and Answers – Threshold Effect in FM

«
»

This set of Analog Communications Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Threshold Effect in FM”.

1. Which statement is true about thermal noise power?
a) it is proportional to B
b) it is proportional to √B
c) it is proportional to B2
d) it is proportional to √B2
View Answer

Answer: a
Explanation: Thermal noise is effectively white noise. It extends over a wide range spectrum. Its noise power is proportional to the bandwidth (B).
advertisement

2. Cosmic noise is caused by ________
a) Distant stars
b) Lightning discharge
c) Solar eruptions
d) Disturbances in the atmosphere
View Answer

Answer: a
Explanation: Cosmic noise a random noise that originates from outside the earth’s atmosphere. It can be detected and heard on radio receivers.

3. Which of the following filter is used only at higher frequencies?
a) Ladder
b) Crystal Gate
c) Half Lattice
d) Full Lattice
View Answer

Answer: a
Explanation: It is the ladder filter which is used only at higher frequencies.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Sampling theorem finds application in ________
a) FM
b) PCM
c) AM
d) PM
View Answer

Answer: b
Explanation: Sampling theorem can be seen as a fundamental bridge between continuous time signals and discrete time signals. It finds its application in Pulse Code Modulation (PCM).

5. The channel capacity is exactly equal to which of the following?
a) Bandwidth
b) Noise rate
c) Amount of information per second
d) Entropy
View Answer

Answer: c
Explanation: The channel capacity of a communication system is exactly equal to the amount of information per second.
Take Analog Communications Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. The ionosphere consists of __________ layer.
a) negative charge
b) positive charge
c) no charge
d) neutral
View Answer

Answer: a
Explanation: The ionosphere is the ionized part of Earth’s upper atmosphere. It consists of a negative layer.

7. The noise performance of a square law demodulator of AM signal is ___________
a) Identical with that of a synchronous detector
b) Better than that of an envelope detector
c) Better than that of a synchronous detector
d) Poorer than that of an envelope detector
View Answer

Answer: c
Explanation: The noise performance of a square law demodulator of AM signal is better than that of a synchronous detector.
advertisement

8. Which system is free from noise?
a) FM
b) AM
c) PCM
d) PM
View Answer

Answer: a
Explanation: Noise is the unwanted signal or disturbances in a communication system. It is a frequency modulated system which remains free from noise.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Analog Communications.

advertisement

To practice all areas of Analog Communications, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.