Analog Communications Questions and Answers – Comparison Between FM and PM

«
»

This set of Analog Communications Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Comparison Between FM and PM”.

1. Pre-emphasis is used to amplify _________ frequencies.
a) low
b) high
c) both low and high
d) local oscillator
View Answer

Answer: b
Explanation: Pre-emphasis is used in frequency modulated transmitters to equalize the drive power of transmitting signal in terms of deviation ratio. It is done at the transmitter. It is used to amplify high frequencies.

2. De-emphasis circuit is used ________
a) before detection
b) after detection
c) before encoding
d) after encoding
View Answer

Answer: b
Explanation: De-emphasis means attenuation of those frequencies by the amount by which they are boosted. It is done at the receiver end i.e. it is used after detection.

3. Why frequency fogging is used in a carrier system?
a) to reduce noise
b) to reduce cross talk
c) to converge frequencies
d) to reduce distortion
View Answer

Answer: b
Explanation: The interchanging of the frequencies of carrier channels to accomplish specific purposes. It is used to prevent feedback and oscillation. It is also used to reduce cross-talk and also to correct for a high frequency response slope in the transmission line.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. For a phase modulated signal, the frequency deviation is proportional to ________
a) frequency only
b) amplitude only
c) only width
d) phase only
View Answer

Answer: b
Explanation: For a phase modulated system, it is amplitude which is directly proportional to the deviation.

5. The frequency deviation is proportional to frequency in phase modulated signal.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In phase modulation, the phase of the carrier signal is varied with respect to the amplitude of the message signal. For a phase modulated signal, the frequency deviation is proportional to amplitude.
Take Analog Communications Practice Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

6. Which is the true statement about frequency deviation in frequency modulation?
a) frequency deviation is proportional to carrier signal frequency
b) frequency deviation is proportional to amplitude of carrier signal
c) frequency deviation is proportional to modulating frequency
d) frequency deviation is proportional to amplitude of modulating signal
View Answer

Answer: d
Explanation: In frequency modulated system, the frequency deviation is proportional to the amplitude of the modulating signal.

7. Which of the following is not necessarily an advantage of FM over AM?
a) less modulating power is required
b) better noise immunity is provided
c) higher bandwidth is required
d) carrier is of any shape
View Answer

Answer: c
Explanation: In frequency modulation, frequency of carrier gets varied with respect to the wave being propagated. FM has many advantages over AM but requirement of higher bandwidth is not an efficient condition.
advertisement

8. What is number of possible outputs if there is 7 line digital input?
a) 64
b) 32
c) 16
d) 128
View Answer

Answer: d
Explanation: Total possible outputs will be 27 which is equal to 128.

9. What is the frequency of the stereo sub carrier signal in FM broadcasting?
a) 19 KHz
b) 45 KHz
c) 55 KHz
d) 38 KHz
View Answer

Answer: d
Explanation: Stereo broadcasting is made possible by using a subcarrier on FM radio stations, which takes the left channel and “subtracts” the right channel from it. A subcarrier is basically a sideband of a radio frequency carrier wave, which is modulated to send additional information. The frequency set for stereo sub carrier signal in FM broadcasting is 38 KHz.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Analog Communications.

To practice all areas of Analog Communications, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.