Analog Communications Questions and Answers – Noise in Pulse Modulated System

«
»

This set of Analog Communications Problems focuses on “Noise in Pulse Modulated System”.

1. Fiber-optic cable can be used to connect a transmitter to an antenna.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: A fiber-optic cable consists of a bundle of glass threads, each of which is capable of transmitting messages. Fiber-optic cable cannot be used to connect a transmitter with an antenna. An antenna is a collection of conductors is connected electrically to the transmitter.

advertisement

2. Scattering causes _________
a) refraction
b) loss
c) dispersion
d) reflection
View Answer

Answer: b
Explanation: In scattering, particles are forced to deviate from a straight trajectory due to non-uniformities in the medium. Thus, it causes loss of data.

3. The loss in single-mode fiber optic cable due to the glass is about ________
a) 40 dB per km
b) 0.4 dB per km
c) zero
d) 100 dB per km
View Answer

Answer: b
Explanation: A duplex arrangement is a cordless telephone that uses separate frequencies for transmission in base and portable units. In duplex communication, sender and receiver can interact simultaneously while in half-duplex, sender and receiver communicates one at a time.
advertisement
advertisement

4. The loss in single-mode fiber optic cable due to the splice is about ________
a) 0.2 dB per km
b) 0.02 dB per km
c) 0.0002 dB per km
d) 2 dB per km
View Answer

Answer: b
Explanation: A fiber-optic cable consist of a bundle of glass threads, each of which is capable of transmitting messages. The loss in single-mode fiber optic cable due to the splice is about 0.02 dB per km. In single mode fiber optical cable, only a single light ray is transmitted.

5. The loss in single-mode fiber optic cable due to the connector is about ________
a) 0.2 dB per km
b) 0.02 dB per km
c) 0.0002 dB per km
d) 2 dB per km
View Answer

Answer: a
Explanation: A fiber-optic cable consist of a bundle of glass threads, each of which is capable of transmitting messages. The loss in single-mode fiber optic cable due to the connector is about 0.2 dB per km. In single mode fiber optical cable, only a single light ray is transmitted.
advertisement

6. What is the full form of FITL ________
a) Fiber Input Timing Loss
b) Fibre Impedance To The Loop
c) Fiber Input Timing Loop
d) Fiber In The Loop
View Answer

Answer: d
Explanation: FITL stands for Fiber In The Loop. It is a system used to upgrade PSTN (Public Switched Telephone Network) network Local loop. PSTN consists of all circuit-switched telephone in the whole world.

7. Adding bits to synchronize one digital signal to another is called _________
a) WDM
b) TDM
c) Bit stuffing
d) Bit synchronization
View Answer

Answer: c
Explanation: Bit stuffing is the addition of bits for synchronization of one digital signal to another. It is mainly used in the transmission process of the network and communication protocols.
advertisement

8. What is represented by “Figure Of Merit”?
a) how much noise is in the channel
b) how much noise is in the communication system
c) how much noise an amplifier adds to the signal
d) signal to noise ratio in dB
View Answer

Answer: c
Explanation: Figure Of Merit is a measure of efficiency or effectiveness. It basically represents that how much noise is being added by an amplifier to the signal. However, the signal to noise ratio is the measure of the amount of signal present with respect to the surrounding noise.

9. In a balanced mixer, the output _________
a) contains equal amount of all input frequencies
b) does not contain the input frequencies
c) contains the input frequencies
d) is a non-linear mixture of input signals
View Answer

Answer: b
Explanation: Mixer is a device that multiples two signals. In a balanced mixer, the output does not contain the input frequencies. And if it contains the frequency then mixer becomes imbalanced.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Analog Communications.

To practice all areas of Analog Communications Problems, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.