Analog Communications Questions and Answers – Time Division Multiplexing

«
»

This set of Analog Communications Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Time Division Multiplexing”.

1. The real part of an antenna’s input impedance is due to ________
a) SWR
b) radiated signal
c) reflected signal
d) refracted signal
View Answer

Answer: b
Explanation: In antenna impedance, impedance related the voltage and current at the input of the antenna. The real part of antenna impedance represents power that is either radiated away or absorbed within the antenna and the imaginary part of antenna impedance represents power that is stored in the near field of antenna.

2. What is the other name for half-wave dipole antenna?
a) Helical antenna
b) Isotropic antenna
c) Hertz antenna
d) Maxwell antenna
View Answer

Answer: c
Explanation: The Hertz antenna is also known as half wave dipole antenna. It consists of two straight collinear conductors of equal length separated by a small feeding gap.

3. Measured on the ground, the field strength of a horizontally polarized half wave dipole antenna is strongest ________
a) in one direction
b) in two directions
c) depends on the number of elements
d) depends on the shape of antenna
View Answer

Answer: b
Explanation: As the name suggests, half wave dipole is half wavelength long. This antenna has the shortest resonant length that can be used for a resonant dipole. The field strength of a horizontally polarized half wave dipole antenna is strongest in two directions.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. When an antenna radiates more energy in one direction than in other directions, it is called ________
a) selectivity
b) directivity
c) active antenna
d) resonance
View Answer

Answer: b
Explanation: When an antenna radiates more energy in one direction than in other directions is called directivity. An antenna that radiates equally in all directions has effectively zero directionality, and the directivity of this type of antenna should be 1 (or 0dB).

5. What is the full form of ERP?
a) Effective Radiated Power
b) Effective Reflected Power
c) Equivalent Radiated Power
d) Equivalent Reflected Power
View Answer

Answer: a
Explanation: ERP stands for Effective Radiated Power. Effective Radiated Power (ERP) is always given with respect to a certain direction.
Take Analog Communications Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

6. “Ground Effect” in antenna caused by ________
a) faulty connection of the feed cable ground
b) fading
c) buildings and other structures on ground
d) radio signals reflecting off the ground
View Answer

Answer: d
Explanation: Radio signals that are reflecting back from the ground is responsible for ground effects in antenna.

7. The polarization of plane waves received from satellite is changed by ________
a) Faraday rotation
b) Gamma rays
c) Helical rotation
d) Distance travelled
View Answer

Answer: a
Explanation: Generally for satellite communication circular polarization is required. The polarization received by waves from satellite is changed by Faraday rotation.
advertisement

8. What is the input impedance to a lossless antenna, at resonance?
a) infinite
b) 0
c) resistive
d) capacitive
View Answer

Answer: c
Explanation: In antenna impedance, impedance related the voltage and current at the input of the antenna. The real part of antenna impedance represents power that is either radiated away or absorbed within the antenna and the imaginary part of antenna impedance represents power that is stored in the near field of antenna. The input impedance of a lossless antenna is purely resistive.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Analog Communications.

advertisement

To practice all areas of Analog Communications, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.