Analog Communications Questions and Answers – Noise for DSB-SC

«
»

This set of Analog Communications Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Noise for DSB-SC”.

1. The discone antenna is ________
a) useful direction-finding antenna
b) used as a radar receiving antenna
c) circularly polarized
d) useful as VHF and UHF receiving antenna
View Answer

Answer: d
Explanation: A discone antenna is almost same as a biconical antenna in which one of the cones is replaced by a disc. It is mounted vertically, with the disc at top and cone beneath. It is useful as UHF and VHF receiving antenna.

2. Which one of the following is not an omnidirectional antenna?
a) Marconi
b) Discone
c) Log-periodic
d) Half-wave dipole
View Answer

Answer: c
Explanation: Omnidirectional antenna radiates radio wave power uniformly in all directions in one plane. From above given antennas, log-periodic antenna is not an omnidirectional antenna.

3. If the value of a resistor creating thermal noise is doubled. The noise power generator is therefore ________
a) unchanged
b) doubled
c) quadrupled
d) halved
View Answer

Answer: a
Explanation: If the value of resistor creating thermal noise is doubled then also the noise power generator remains unaffected, since the two are independent of each other.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Which one of the following is not a useful quantity for comparing the noise performance of receivers?
a) Input noise voltage
b) Signal To Noise Ration
c) Noise Figure
d) Figure of merit
View Answer

Answer: a
Explanation: Noise performance of different receivers cannot be compared on the basis of input noise voltage. It can be calculated on the basis of figure of merit, or noise figure, or on the basis of equivalent noise resistance.

5. Which of the following is the most generally used term for comparing amplifier noise characteristics?
a) signal to noise ratio
b) equivalent noise
c) noise factor
d) figure of merit
View Answer

Answer: c
Explanation: Noise factor measures degradation of signal to noise ratio which is caused by components in radio frequency (RF) signal chain. It is a number by which the performance of an amplifier can be specified, with lower values indicating better performance.

6. The number of lines per field in the United States TV system is _________
a) 262.5
b) 525
c) 300
d) 600
View Answer

Answer: a
Explanation: The number of lines per field in the United States TV system is 262.5.

7. The number of frames per second in the United States TV system is _________
a) 262.5
b) 525
c) 45
d) 30
View Answer

Answer: d
Explanation: The number of frames per second in the United States TV system is 30.
advertisement

8. Why interlacing is used in television?
a) to reduce noise in video signals
b) to ensure that all the lines on screen are scanned
c) to reduce the disturbances
d) to avoid flicker
View Answer

Answer: d
Explanation: Interlacing is used for doubling the perceived frame rate of a video display without consuming the extra bandwidth. It is mostly used in television to avoid flicker.

9. The signals sent by the TV transmitters to ensure correct scanning in the receiver are called luminance.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The signals sent by the TV transmitters to ensure correct scanning in the receiver are called sync. Luminance refers to the component of television which carries information on the brightness of the image. It refers to the intensity of the screen.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Analog Communications.

To practice all areas of Analog Communications, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.