Analog Communications Questions and Answers – Demodulation of SSB with Large Carrier

«
»

This set of Analog Communications Questions and Answers for Experienced people focuses on “Demodulation of SSB with Large Carrier”.

1. What is the main disadvantage of FM over AM?
a) high modulating power is needed
b) noise is very high for high frequencies
c) high output power is required
d) large bandwidth is required
View Answer

Answer: d
Explanation: The disadvantage of FM over AM is that in frequency modulation large bandwidth is required. While, in case of advantages, FM is less prone to noise interference and has lower power consumption compared to AM.

2. To prevent over modulation in radio transmitters we use ___________
a) peak clipper
b) oscillator
c) double oscillator
d) filter
View Answer

Answer: a
Explanation: Clipper is used to prevent the exceeding of output from a predetermined fixed value. It does not distorted the remaining part of the applied waveform.

3. IN EM waves, polarization ___________
a) is always vertical
b) is caused by reflection
c) is due to transverse nature of waves
d) is due to longitudinal nature of waves
View Answer

Answer: c
Explanation: In electromagnetic waves, polarization is mainly due to the transverse nature of waves only. Transverse nature of electromagnetic waves mean that the electric and magnetic fields are perpendicular to each other as well as perpendicular to the direction of propagation of waves.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. In FM receiver, role of amplitude limiter is to amplify low frequency signals.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Amplitude Limiter circuit is used in FM receiver to remove the noise or any variation in amplitude present in the received signal. Thus, the output of the amplitude limiter has a constant amplitude. So it is only used in frequency modulation and not in amplitude modulation.

5. In a FM receiver, amplitude limiter ________
a) eliminates any change in amplitude of received FM signals
b) eliminates any change in frequency of received FM signals
c) reduce the amplitude of received signals
d) amplifies low frequency signals
View Answer

Answer: a
Explanation: Amplitude Limiter circuit is used in FM receiver to remove the noise or any variation in amplitude present in the received signal. Thus, the output of the amplitude limiter has a constant amplitude. So it is only used in frequency modulation and not in amplitude modulation.

6. Base modulation is preferred over collector modulation of a class C transistor because of its better efficiency.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Base modulation is preferred over collector modulation of a class C transistor because low modulating power is required and collector saturation prevents complete modulation of a signal. Generally, Collector modulation has more advantages over Base modulation like high linearity, better collector efficiency and such like.

7. Base modulation is preferred over collector modulation of a class C transistor because it has high power output per transistor.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Base modulation is preferred over collector modulation of a class C transistor because low modulating power is required and collector saturation prevents complete modulation of a signal. Generally, Collector modulation has more advantages over Base modulation like high linearity, better collector efficiency and such like.
advertisement

8. What is the standard IF frequency for AM receivers?
a) 100 KHz
b) 455 KHz
c) 1.07 MHz
d) 10.7 MHz
View Answer

Answer: b
Explanation: In AM receivers, the standard intermediate frequency is approximately 455 KHz.

9. Balanced modulator is used to produce balanced modulation of a carrier wave.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Balanced modulator is used to produce 100% modulation by suppressing the carrier and passing only the two sidebands.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Analog Communications.

To practice all areas of Analog Communications for Experienced people, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.