Analog Communications Questions and Answers – Intersymbol Interference

«
»

This set of Analog Communications Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Intersymbol Interference”.

1. What is the full-form of UTP?
a) Unshielded Twisted-Pair copper wire
b) Unshielded Twisted-Pair Coaxial wire
c) Uniquely Twisted-Pair copper wire
d) Uniquely Twisted-Pair Coaxial wire
View Answer

Answer: a
Explanation: UTP stands for Unshielded Twisted-Pair copper wire. Unshielded in UTP refers to the lack of metallic shielding around copper wires. The twisted pair helps to minimize electronic interference.
advertisement

2. NIC stands for ________
a) Network Interface Card
b) Network Interface Cable
c) Network Interface Code
d) Network Internal Cord
View Answer

Answer: a
Explanation: NIC stands for Network Interface Card. It is a computer circuit board that is installed in a computer so that it can be connected to a network.

3. Why CSMA/CD network has a maximum length for cables?
a) to increase the data rate
b) to decrease the data rate
c) to prevent packets from reaching all other nodes
d) to make sure that all other nodes hear a collision in progress
View Answer

Answer: d
Explanation: CSMA/CD is a media access control used in early Ethernet technology for local area networking. Cables used in CSMA/CD has a maximum length when compared to others to make sure that all other nodes hear a collision in progress.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. The Clapp oscillator is _________
a) an oscillator made using FET
b) a type of crystal controlled oscillators
c) modified form of Colpitts oscillator
d) modified form of Hartley oscillator
View Answer

Answer: c
Explanation: Clapp oscillator is just an advanced form of Colpitts oscillator.

5. What is the total voltage, when two noise voltage V1 and V2 are combined?
a) \(\sqrt{V_1 \times V_1 + V_2 \times V_2}\)
b) \(\frac{V_1 + V_2}{2}\)
c) \(\sqrt{V_1 \times V_2}\)
d) V1 + V2
View Answer

Answer: a
Explanation: When two noise voltage V1 and V2 are combined, the resulting total voltage VT comes out to be \(\sqrt{V_1 \times V_1 + V_2 \times V_2}\).
advertisement

6. Shot noise is generated in ________
a) resistors
b) inductors
c) transistors and diodes
d) capacitors
View Answer

Answer: c
Explanation: Shot noise originate from the discrete nature of electric charge. It is mostly generated in transistors and diodes.

7. Radians per second is equal to _________
a) 2πf
b) phase angle
c) phase deviation
d) phase swing
View Answer

Answer: a
Explanation: Radians per second is equal to the value 2πf.
advertisement

8. Repeaters are not required for fiber optic cable lengths upto ________
a) 10km
b) 100km
c) 5km
d) 12km
View Answer

Answer: b
Explanation: Repeaters are devices which help in retransmitting a signal more powerfully. If the length of fiber optic cable is up to 100 km, there is no need for repeaters in that circuit.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Analog Communications.

advertisement

To practice all areas of Analog Communications, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.