Analog Communications Questions and Answers – Direct Method

«
»

This set of Analog Communications Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Direct Method”.

1. What is the full form of ASCII?
a) American Standard Character for Information Interchange
b) American Standard Class for Information Interchange
c) American Standard Code for Information Interchange
d) Alphanumeric Standard Code for Information Interchange
View Answer

Answer: c
Explanation: ASCII is the most common format for text files in computers. In an ASCII file each symbol is represented by a 7 bit binary number. In this 128 possible characters are defined.

2. The transmitter and receiver are not synchronized at all, in asynchronous transmission.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In Asynchronous transmission, each character is signified by start and stop bits. Thus, the transmitter and receiver are synchronized frame-by-frame using the start and stop bits, not by data bits.

3. In synchronous transmission, receiver is able to sync with the transmitter by using ________
a) Clock bits
b) Start and Stop bits
c) CRC bits
d) Data bits
View Answer

Answer: d
Explanation: In synchronous transmission both sender and receiver access the data according to same clock. It has no start and stop bits and thus it has more efficient. Receiver and transmitter are in sync with each other by using data bits.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. FEC stands for _________
a) Forward Error Correction
b) Fixed Error Correction
c) Forward Error Communication
d) Fixed Error Communication
View Answer

Answer: a
Explanation: FEC is a method of obtaining error control in data transmission. It stands for Forward Error Correction.

5. Run-length encoding is used to ________
a) correct data
b) segregate data
c) encrypt data
d) compress data
View Answer

Answer: d
Explanation: Run length encoding is a very simple form of lossless data compression in which runs of data are stored as a single value data, rather than as original run.

6. The term CD in CSMA/CD stands for _________
a) Collision Detection
b) Collision Delay
c) Compact Detection
d) Compact Delay
View Answer

Answer: a
Explanation: CSMA/CD stands for Carrier Sense Multiple Access with Collision Detection. It is mostly used in early Ethernet technology for local area networking.

7. Dumb terminals are used in token-passing networks.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: A dumb terminal is an output that accepts data from CPU. It has no processing capabilities. Dumb terminals are used in networks that require central monitoring. Thus, dumb terminals are used for token-passing networks. However, smart terminals to exist which has its own processor.
advertisement

8. In networks, long messages are divided into “chunks” called __________
a) packets
b) bits
c) parts
d) tokens
View Answer

Answer: a
Explanation: For any long message to be transmitted, it is first divided into many small parts called packets. Individual packets belonging to a long message may arrive out of order at the destination.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Analog Communications.

advertisement

To practice all areas of Analog Communications, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.