Analog Communications Questions and Answers – Baseband Channel

«
»

This set of Analog Communications Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Baseband Channel”.

1. If we compared to the core, the index of refraction of cladding must be ________
a) same
b) greater
c) less
d) infinite
View Answer

Answer: c
Explanation: Core of a optical fiber is a cylinder of glass or plastic that runs along the fiber’s length. The core is surrounded by a medium with a lower index of refraction, called cladding.

2. What is used in making single-mode fiber?
a) plastic
b) glass
c) copper
d) aluminium
View Answer

Answer: b
Explanation: Single mode fiber is usually made up of glass. Single-mode fiber is designed to carry light directly down the fiber.

3. A single-mode cable does not suffer from?
a) chromatic dispersion
b) waveguide dispersion
c) modal dispersion
d) material dispersion
View Answer

Answer: c
Explanation: Modal dispersion can’t be seen in a single mode cable. It is used for transmission of a single ray.

Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. ISI stands for ________
a) Inter Symbol Interference
b) Inter Signal Interference
c) Inter System Interference
d) Inter Sound Interference
View Answer

Answer: a
Explanation: ISI stands for Inter Symbol Interference. It is a form of distortion of a signal in which one symbol gets interfered with different signals.

5. FDDI stands for __________
a) Fiber Digital Data Interface
b) Fiber Digital Delay Interface
c) Fiber Distributed Data Interface
d) Fiber Distributed Delay Interface
View Answer

Answer: c
Explanation: FDDI stands for Fiber Distributed Data Interface. It is used for data transmission on optical fiber lines in a LAN that can also extend in range upto 200km. LAN is a local area network that connects various devices belonging to the same network.
Take Analog Communications Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

6. What you understand by the term Soliton?
a) it is a defect in the glass
b) it is a type of particle
c) it is a type of pulse
d) it is a type of optical fibre
View Answer

Answer: c
Explanation: Soliton is a self-reinforcing solitary wave packet that maintains its shape, when it propagates with a constant velocity. So, it is a type of pulse only.

7. Signal to noise ratio is calculated as signal voltage divided by noise voltage.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Signal to Noise ratio is the measure of signal present with respect to the surrounding noise. Signal to noise ratio is calculated as signal power divided by noise power.
advertisement

8. Which statement is true about varacter?
a) it is a diode
b) it is a voltage-controlled oscillator
c) it is used in tuned circuits
d) it is a diode used in tuned circuit and also has a voltage-controlled capacitor
View Answer

Answer: d
Explanation: Varacter is a diode used in communication for tuning the circuit. It is also known as voltage controlled capacitor (VCC).

9. A frequency synthesizer is _________
a) A VCO phase locked to a reference frequency
b) A VFO phase locked to a reference frequency
c) A fixed RF generator
d) A variable RF generator
View Answer

Answer: a
Explanation: Frequency synthesizer generates a range of frequencies from a single reference frequency.
advertisement

10. Why CSMA/CD network has a minimum length for packets?
a) to increase the data rate
b) to decrease the data rate
c) to prevent packets from reaching all other nodes
d) to make sure that all other nodes hear a collision in progress
View Answer

Answer: d
Explanation: CSMA/CD is a media access control used in early Ethernet technology for local area networking. Its packets has less length when compared to others to make sure that all other nodes hear a collision in progress.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Analog Communications.

To practice all areas of Analog Communications, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.