Analog Communications Questions and Answers – SSB with Large Carrier

«
»

This set of Analog Communications Assessment Questions and Answers focuses on “SSB with Large Carrier”.

1. The time taken by the charge carrier to cross from the emitter to the collector is called ________
a) miller time
b) transit time
c) charge time
d) relaxing time
View Answer

Answer: b
Explanation: Transit time is that time which is taken by the charge carriers to move from emitter to collector.

advertisement

2. The person who sent the first radio signal across the atlantic ocean was ________
a) Marconi
b) Maxwell
c) Hertz
d) Bell
View Answer

Answer: a
Explanation: Marconi is the first person who sent the first radio signal across the atlantic ocean. It was Maxwell who originated the theory of radio waves. After some years, it was Hertz who applied Maxwell theories to the production and reception of waves.

3. What is the use of bypass capacitor?
a) to remove RF from non-RF circuits
b) to couple RF around an amplifier
c) acts as low pass filter
d) acts as high pass filter
View Answer

Answer: a
Explanation: A bypass capacitor is generally used to dampen the AC or noise present at all frequencies. In communication, it is used to remove RF from non-RF circuits.
advertisement
advertisement

4. The ability to change the operating frequency rapidly without a lot of retuning is called ________
a) Agility
b) VCO
c) Mixing
d) Filtering
View Answer

Answer: a
Explanation: Agility is the process of changing operating frequency rapidly without a lot of returning.

5. A resonant circuit is used in narrowband RF amplifiers.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The quality factor Q, of a resonant circuit is a measure of a quality of resonant circuit, thus indicating the performance of the resonant circuit. Bandwidth can be seen as the ratio of the resonant frequency to quality factor. A higher value for Q means a more narrow bandwidth, which we want in many application.
advertisement

6. What is the full form of ALC?
a) Amplitude Level Control
b) Automatic Level Control
c) Automatic Limiter Control
d) Amplitude Limiter Control
View Answer

Answer: b
Explanation: ALC stands for Automatic Level Control. It is a technology that is used for automatic control of output power.

7. In high level amplitude modulation, power in the sidebands comes from _________
a) Modulating amplifier
b) RF amplifier
c) Driver stage
d) Carrier
View Answer

Answer: a
Explanation: In amplitude modulated system, amplitude of the carrier wave is varied in proportion to the amplitude of the original message wave which is to be transmitted. For high level amplitude modulation, power amplifiers are not required and modulating amplifiers is used to give power to sidebands.
advertisement

8. To generate a SSB signal ________
a) Full carrier AM is required
b) DSB-SC is required
c) Quadrature signal is required
d) High frequency signal is needed
View Answer

Answer: b
Explanation: Single side band suppressed carrier modulation technique suppresses the carrier and transmits either of the two sidebands. Thus, this not only reduces the power consumed but also reduces the bandwidth. SSB-SC technique requires a DSB-SC to be passed through a bandpass filter.

9. Which statement is true about direct FM modulator?
a) it integrates the modulating signal
b) it differentiates the modulating signal
c) varies the frequency of carrier oscillator
d) varies the phase of carrier oscillator
View Answer

Answer: c
Explanation: Frequency modulated system can be produced either by direct ways or indirect ways. Armstrong method comes under indirect method. Direct FM modulator is generally used to vary the frequency of carrier oscillator, thus being known as frequency discrimination method, while indirect FM modulator varies the phase of carrier oscillator, thus being called phase discrimination method.
advertisement

10. Which statement is true about indirect FM modulator?
a) it integrates the modulating signal
b) it differentiates the modulating signal
c) varies the frequency of carrier oscillator
d) varies the phase of carrier oscillator
View Answer

Answer: d
Explanation: Frequency modulated system can be produced either by direct ways or indirect ways. Armstrong method comes under indirect method. Direct FM modulator is generally used to vary the frequency of carrier oscillator, thus being known as frequency discrimination method, while indirect FM modulator varies the phase of carrier oscillator, thus being called phase discrimination method.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Analog Communications.

To practice all areas of Analog Communications Assessment Questions, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.