Analog Communications Questions and Answers – Bandwidth Requirement for PAM Transition

«
»

This set of Analog Communications Quiz focuses on “Bandwidth Requirement for PAM Transition”.

1. A Bluetooth “piconet” has ________
a) 1 node
b) 2 nodes
c) 2 to 8 nodes
d) 2 to 16 nodes
View Answer

Answer: c
Explanation: Bluetooth is wireless technology. It is used for exchanging data over short distances. It usually uses frequency hopping. In frequency hopping, the transmitter changes the frequency with respect to a certain hopping pattern. A Bluetooth piconet has 2 to 8 nodes.
advertisement

2. POCSAG stands for ________
a) Post Office Code Standardization Advisory Group
b) Post Office Common Standardization Advisory Group
c) Pager Office Code Standardization Advisory Group
d) Pager Office Common Standardization Advisory Group
View Answer

Answer: a
Explanation: POCSAG stands for Post Office Code Standardization Advisory Group. It formulates a paging protocol, known as POCSAG protocol. This protocol is asynchronous in nature and is used to deliver data to pagers.

3. Who invented the technology CDMA?
a) Qualcomm
b) Bell Labs
c) SAP Labs
d) AT&T
View Answer

Answer: a
Explanation: CDMA stands for Code Division Multiple Access. CDMA was invented by Qualcomm. CDMA is a channel access method used by various radio communication technologies. It is a kind of multiplexing where various signals uses the same transmission channel in a more optimized way.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. AMPS was designed for POTS only.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: AMPS (Advanced Mobile Phone Service) was designed for POTS (Plain Old Telephone Service) as well as for voice. It was also designed for the use built into an automobile.

5. What is the full form of MTSO?
a) Minimum Transmitted Signal Output
b) Maximum Transmitted Signal Output
c) Mobile Telephone Switching Office
d) Mobile Telephone Signal Office
View Answer

Answer: c
Explanation: MTSO stands for Mobile Telephone Switching Office. It contains the switching equipment for routing mobile phone calls. It is a mobile version of PSTN (Public Switched Telephone Network).
advertisement

6. AMPS stands for ________
a) American Mobile Phone System
b) Advanced Mobile Phone Service
c) American Mobile Phone Service
d) Advanced Mobile Phone System
View Answer

Answer: b
Explanation: AMPS stands for Advanced Mobile Phone Service. It is a standard system for analog signal cellular telephone service in the United States and in other countries. It is based on the electromagnetic radiation spectrum stated by FCC (Federal Communications Commission).

7. “Station-keeping” refers to ___________
a) antenna maintenance
b) power level adjustments
c) orbital adjustments
d) range of frequencies
View Answer

Answer: c
Explanation: Station keeping refers to the orbital adjustments, whereas Bandwidth refers to range of frequencies.
advertisement

8. The area on the earth that is covered by a satellite is called __________
a) plate
b) footprint
c) downlink
d) earth station
View Answer

Answer: b
Explanation: Footprint refers to the area covered by a satellite on earth. Transmission from earth to satellite is called uplink and transmission from satellite to earth is called downlink. Earth station is used to deliver signals obtained from satellites.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Analog Communications.

advertisement

To practice all areas of Analog Communications for Quizzes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.