Analog Communications Questions and Answers – Generation of AM Using Amplifiers

«
»

This set of Analog Communications Questions and Answers for Entrance exams focuses on “Generation of AM Using Amplifiers”.

1. Consider a wave, v = 15 sin (3πt + 5sin1300t), what is the carrier and signal frequency?
a) 2.5Hz and 200Hz
b) 1.5Hz and 100Hz
c) 1.5Hz and 207Hz
d) 5.5Hz and 500Hz
View Answer

Answer: c
Explanation: Comparing with the general FM equation,
FM(t) = Ac sin(2πfct + βsin(2πfmt)),
Therefore,
Signal and Carrier frequency are respectively The carrier & signal frequency is 1.5Hz & 207Hz if v is 15 sin (3πt + 5sin1300t)

2. SWR is 1 for ________
a) Open or Short Circuit
b) Open circuit only
c) Short circuit only
d) Series or Parallel Circuit
View Answer

Answer: a
Explanation: Standing Wave Ratio (SWR) is defined as the ratio of the maximum radio-frequency (RF) voltage to the minimum RF voltage along the line. If the line is open or short circuited, SWR is always 1.

3. The resonance frequency of an amplifier is 7MHz and it is having a bandwidth of 10KHz. What is its Q factor?
a) 7000
b) 70
c) 700
d) 7
View Answer

Answer: c
Explanation: Q factor = Frequency/Bandwidth
= 7MHz/10KHz = 700.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Which chart is used for calculations of transmission lines?
a) Andre chart
b) Smith chart
c) Wilson chart
d) Federer chart
View Answer

Answer: b
Explanation: Smith chart is highly used in radio frequency engineering. Because it is highly useful in solving problems related with transmission lines and matching circuits. It is highly useful for displaying multiple parameters like impedance, admittance etc simultaneously.

5. What is the effective power if the transmitted power of 5W is increased to 50dB?
a) 100KW
b) 300KW
c) 500KW
d) 700KW
View Answer

Answer: c
Explanation: According to given problem, 10log10 (P/Pt) = 50,
10log10 (P/5) = 50.
So, P = 500KW.
Where, P = Effective Power, Pt = Transmitted Power.
Take Analog Communications Practice Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

6. Field intensity follows ________
a) Bragg’s law
b) Inverse square law
c) Coulomb’s law
d) Gauss’s law
View Answer

Answer: b
Explanation: Strength of an electric field due to a charge Q is inversely proportional to the square of the distance from the source. In electrostatics, inverse square law is also known as Coulomb’s Law.

7. If the power density at a given distance ‘R’ is one microwatt per square meter and the effective area of antenna is one square meter then the power captured by antenna is one microwatt.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The above statement is true because power density is equal to Power density is one microwatt per square meter & effective area of antenna
where,
Power Density = 1 mW
Pt = Power captured by antenna,
Area of antenna = 4πR2 = 1m2.
advertisement

8. The gain of antenna (G) is the ratio of power radiated in a particular direction to the power radiated from an isotropic antenna.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Gain of antenna,
Gain of antenna (G) is ratio of power radiated in particular direction to power radiated

9. EM waves are attenuated as they travel.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Electromagnetic radiation can travel through many forms of medium. They travel at the speed of light in air or free space, which are ideal media. However conductive media like metals form a barrier through which they do not travel. There are also some media through which when they travel, get attenuated. EM waves are attenuated as they travel because both field and power decrease as distance increases.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Analog Communications.

To practice all areas of Analog Communications for Entrance exams, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.